Zondag fietsfile op Breestraat

De Fietsersbond Leiden organiseert aanstaande zondagochtend een fietsfile op de Breestraat. De bond wil daarmee de knelpunten inzichtelijk maken die ontstaan als de RijnGouweLijn door de Leidse binnenstad gaat rijden. “Er fietsen dagelijks 15.000 fietsers door de Breestraat. Nu kunnen die nog de volle breedte van het asfalt gebruiken. Straks moeten ze zich op smalle fietsstroken van anderhalve meter vlak langs de rails wurmen”, aldus Elsbeth Klink van de Fietsersbond. “Dat betekent dat je, als er straks een bakfiets voor je rijdt, niet kunt inhalen of je moet de voetgangersstrook nemen”. Op het Kort Rapenburg is het ruimtegebrek volgens Klink straks nog nijpender: “Daar moeten alle fietsers over één tweerichtingen­strook van drie meter. Vooral in de spits zullen er daardoor fietsfiles en opstoppingen ontstaan”.

Zondagochtend wil de Fietsersbond Leiden de toekomstige situatie in beeld brengen, zodat het voor iedereen duidelijk zal zijn dat er geen ruimte is voor een ’tramtrein tussen de fietsers’. Klink wil zondag ook langs plekken fietsen waar nu al fietspaden zijn die vergelijkbaar zijn met de toekomstige situatie. “Zo gaan we waarschijnlijk naar de Langegracht waar een drie meter tweerichtingenpad is. Exact de ‘breedte’ van de tweerichtingenstrook die straks vanaf het Kort Rapenburg tot aan het Centraal Station komt”.

Fietsers die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via leiden@fietsersbond.nl. Fietsende ouders met kinderen, fietsers op leeftijd en bakfietsen zijn zondag extra welkom. De Leidse fotograaf Kees Swart maakt een reportage over de fietsfile. De fietsers verzamelen zondag om 10.30 uur op de Garenmarkt.

Advertentie

Leiden fietsfile


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×