Het publiek luistert ademloos naar de speech van burgemeester Lenferink (foto: Daaf Sloos)

Drukke nieuwjaarsreceptie Gemeente Leiden

Ongeveer 500 bezoekers waren gisteren getuige van de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Leiden in de Pieterskerk. Ondernemers, politici en betrokken Leidenaars hieven met elkaar het glas op het nieuwe jaar. Even te voren werden alle Leidenaars die op straatnummer 7 wonen getrakteerd op een concert door Collegium Musicum. Uit de matte, ellenlange speech met anderhalve glimlach van burgemeester Lenferink blijkt dat het geweld rond oud en nieuw de burgervader nog steeds erg hoog zit.

“Onacceptabel en levensgevaarlijk”, zo kwalificeerde hij de gebeurtenissen rond de jaarwisseling wat hem op een applaus van de aanwezigen kwam te staan. Ook riep hij op de discussie rond het referendum over de RijnGouwelijn fair te spelen. Voor een tweede referendum, dat over de winkelsluitingstijden, moeten nog honderden handtekeningen worden verzameld. Trots was Lenferink op het feit dat het Rembrandtjaar voor Leiden zo gunstig is afgelopen en dat Leiden weer een profbasketbalploeg rijk is. Ook stak hij niet onder stoelen of banken verguld te zijn met de komst van Achmea naar Leiden: “Met 3500 werknemers wordt Achmea ineens een van de grootste werkgevers van Leiden. Binnenkort kan de spreuk ‘Even Apeldoorn bellen’ de kast in en verruild worden voor ’Even Leiden bellen’. Het gaat goed met het Bio Science Park en daar mogen we best wat trotser op zijn”. Tot zijn grote vreugde verloopt de beantwoording van brieven aan burgers elk jaar beter.

Even bewoog Lenferink zich op glad ijs door de Leidse politici rechtstreeks toe te spreken: “De verhoudingen in de gemeenteraad lijken wel iets te zijn verscherpt. Het is natuurlijk niet erg als het debat wat pittiger wordt gevoerd, maar het moet de zaak natuurlijk wel dienen. Het spel om het spel miskent de belangrijke functie die de gemeenteraad heeft. Ik zou de oppositiepartijen willen oproepen het debat voooral op inhoud aan te gaan en tegelijkertijd de redelijkheid niet uit het oog te verliezen. De collegedragende partijen zou ik willen oproepen het debat niet uit de weg te gaan en de oppositiepartijen niet buiten te sluiten.”

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×