Science Café over spelling

Pannekoek of pannenkoek? Deze vraag vat een vrijwel eindeloze discussie over de Nederlandse spelling samen. In de derde editie van het Science Café echter geen discussie over individuele woorden, maar juist over de achterliggende vragen. Moet spelling dynamisch zijn? Of juist voor langere tijd worden vastgelegd? Moet spelling door taalwetenschappers worden opgesteld of door de Nederlander zelf? En moet spelling consistent, logisch, zo mooi of juist zo makkelijk mogelijk zijn? Kortom, van wie is de spelling eigenlijk? Een discussie over een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft.

Tijdens de derde editie van het Science Café Leiden zullen bovenstaande vragen uitgebreid aan bod komen. Om het geheel wetenschappelijk te onderbouwen zijn twee spellingsdeskundigen uitgenodigd. Dr. Hans Heestermans studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op Nederlandse dialecten. Hij is tegen een groot aantal aspecten van het Groene Boekje, maar heeft ook zijn bedenkingen tegen een aantal inconsequenties in het woordenboek. Tegenwoordig is hij voorzitter van LOUT (Let Op Uw Taal). Rik Schutz is voormalig uitgever van Van Dale Lexicografie. Hij was deelnemer aan het Platform Nederlandse Spelling van de Taalunie en is nog steeds structureel betrokken bij het voorlichtingsbeleid van de Taalunie. Beide sprekers kennen elkaar uit de tijd dat ze elk een rol hadden bij het tot stand brengen van de 12e editie van de Grote Van Dale. Het debat zal worden geleid door Paul Arnoldussen, schrijver en journalist. Hij schreef eerder onder meer Amsterdam 1928, over de Olympische Spelen van dat jaar en verzorgde de bundel Stadsgezichten, honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw. Zijn betrokkenheid bij de taal blijkt uit zijn lidmaatschap van de jury van de wedstrijd om het mooiste Amsterdamse woord.

Science Café Leiden is dé ontmoetingsplaats voor wetenschappers en geïnteresseerden in de wetenschap in Leiden. Elke vierde dinsdag van de maand zal er een Science Café worden georganiseerd met onderwerpen variërend van ‘kwakzalverij’ tot ‘de nieuwe spelling’. Het Science Cafe streeft ernaar een open en informele discussieplaats te zijn, waarbij iedere inbreng welkom is. Per avond wordt een aantal prominente wetenschappers uitgenodigd om het onderwerp te introduceren. Hierna staat het iedereen vrij om mee te discussiëren, vragen te stellen, kennis op te doen of een mening te vormen.

Science Café Leiden heeft plaats in café Buddhas, Botermarkt 20, Leiden, en begint om 20:00 u. De zaal is al vanaf 19:30 u geopend. De toegang is gratis. Kijk voor meer actuele informatie www.sciencecafeleiden.nl.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×