Phil Collins met gemengde gevoelens naar Leiden

Phil Collins ontmoet binnenkort de ouders van zijn toekomstige schoonzoon in Leiden. “We zijn daar met Genesis ooit voor het eerst uitgefloten”, zegt hij. Phil Collins heeft binnenkort de eerste ontmoeting met de ouders van zijn toekomstige schoonzoon Stefan Buitelaar. Daarbij heeft hij gemengde gevoelens. “Ze wonen in Leiden, de plaats waar we voor het eerst met Genesis zijn uitgefloten”, zegt de Engelse zanger tegen Novum Nieuws. “Dat concert zal ik nooit vergeten. Ik heb Stefan wel eens gezegd dat zijn ouders mogelijk bij die show in het publiek hebben gestaan. Ik zal het ze eens vragen.”

Genesis gaf in 1982 een concert in de Groenoordhallen in Leiden, ter promotie van het album ‘Abacab’. De Britse groep verliet op het album de symfonische rockmuziek, waarmee het in de jaren zeventig beroemd werd, voor meer popgerichte nummers. Dat was iets dat veel oude Genesis-fans indertijd niet echt konden waarderen. “We wilden onze sound verbreden. En ja, ‘Abacab’ was niet traditioneel Genesis”, zegt Collins. “Onze nummers werden die avond met heel veel boegeroep ontvangen. Dat was ons tot op dat moment nog niet eerder overkomen.”

Collins keert zodoende met een dubbel gevoel terug naar Leiden. Zijn dochter Joeley treedt volgend jaar in het huwelijk met haar vriend Stefan. “Zijn ouders spreken geen Engels, geloof ik. Maar Joeley leert op dit moment een paar woorden Nederlands. Er wordt mij de laatste tijd in interviews veel naar Stefan gevraagd. Hij is inmiddels al een vrij beroemde schoonzoon aan het worden.” De Engelse zanger, die eind deze maand 56 wordt, was vorige week in Nederland voor de voorbereidingen van de musical ‘Tarzan’, waarvoor hij de muziek schreef. Komende zomer keert Collins opnieuw terug naar Nederland, voor een concert met zijn oude band Genesis in de Amsterdam ArenA.

Een opvallend besluit van Collins, die zeven jaar geleden werd getroffen door een beroerte en daarna door een gehoorbeschadiging het toeren vaarwel zei. De reünietour van Genesis is echter maar van korte duur, zegt Collins. “Ik ben gestopt met toeren omdat ik mijn leven anders wilde inrichten. Ik wilde thuis zijn voor mijn kinderen. Ze naar school brengen, met ze voetballen. Normale dingen met ze doen. Dat kan niet als je het hele jaar op tournee bent. Ik heb dat mijn hele leven gedaan en had er genoeg van.” Collins wilde echter een uitzondering maken voor een kleine serie shows met Genesis.

“Er wordt wel eens gevraagd waarom we geen zestig shows doen en daarmee heel veel geld verdienen. Daar heb ik alleen helemaal geen zin in. Ik ben gestopt en heb het geld niet nodig. Een kleine tournee is speciaal genoeg voor mij. Ik ben in 1993 uit de band gestapt, maar we zijn altijd goede vrienden gebleven. Ik wilde zien hoe het na dertien jaar zou zijn. In oktober hebben we voor het eerst gerepeteerd en in april gaan we verder met de voorbereidingen. De repetities zijn eigenlijk het zwaarst om te doen, moet ik zeggen. Vooral het drummen van nummers die ik 25 jaar geleden schreef is zwaar, toen ik veel sneller was. Op dit moment is mijn drumspel écht heel erg treurig.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×