'Muntjes uitdelen voor referendum verdient celstraf'

Winkeliers delen munten uit om handtekeningen te krijgen voor het winkeltijdenreferendum, zo kwam gisteren via deze website naar buiten. De winkeliers doen hun uiterste best om mensen te bewegen hun handtekening te zetten en beloven dat de munt ingewisseld kan worden voor een verrassing als de benodigde 4000 handtekeningen gehaald worden. SP-raadslid Julian van der Kraats reageerde erg verontwaardigd op dit nieuws. ‘Bij gewone verkiezingen kan zes maanden celstraf gegeven worden voor deze omkoperij.’ Ook de referendumkamer heeft tijdens de vergadering gisteravond over deze ontwikkeling gesproken. In de referendumverordening is echter geen bepaling opgenomen over het uitdelen van presentjes om handtekeningen te verzamelen, zodat de gemeente hieraan waarschijnlijk niets kan doen. De SP zal vanavond in de gemeenteraad vragen stellen over de gang van zaken. Zij vinden dat de referendumverordening moet worden aangepast om in de toekomst dit soort problemen te voorkomen.

Overigens is het niet waarschijnlijk dat de 4000 handtekeningen nog gehaald worden. Van der Kraats stelde dat vandaag, woensdag en donderdag twee handtekeningen per seconde gezet moeten worden om het referendum door te laten gaan. De locaties waar de handtekeningen gezet kunnen worden, zijn namelijk beperkt open, terwijl er nog zo’n 1100 handtekeningen per dag nodig zijn. De VVD en D66 hebben de moed al opgegeven en zijn niet meer actief aan het werven.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×