'Drie Gratiën', 200x160 cm olieverf op linnen, 2005

Opvallende schilderijen in LAKgalerie

Van 21 januari tot en met 23 februari is in de LAKgalerie het bijzondere werk te zien van de jonge kunstenaar Elisa Pesapane. Pesapane (1979), dochter van een Italiaanse moeder en een Nederlandse vader, studeerde in juni 2004 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag en studeert momenteel Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden. Zij werkt zowel vrij als in opdracht. Van alle zaken die haar inspireren maakt zij een personage, attribuut of setting, alsof zij onderdeel waren van een toneelstuk. Alles heeft zijn plek en functie als onderdeel van het grotere geheel. Door haar dubbele nationaliteit bevindt Pesapane zich naar eigen zeggen tussen twee werelden. Zij omschrijft dit gegeven als een belangrijk motief binnen haar schilderen; het vormt de basis ervan zoals het aan de basis van al haar handelen staat.

De operateske inhoud van Pesapanes schilderijen wordt ondersteund door haar schilderstijl: figuratief, plastisch, kleurrijk en gebruik makend van sterke kleur – en lichtcontrasten. Pesapanes personages figureren in een toneelstuk, waar ze niet uit kunnen ontsnappen en waarin zich gebeurtenissen voltrekken waar zij zelf geen invloed op hebben. In haar werk vervormt Pesapane het leven tot een klucht, waarin de acteurs kunnen worden gezien als (karikaturale) personificaties van gebeurtenissen. Sommige elementen verwijzen expliciet naar het theater of brengen een verbintenis tot stand tussen dagelijks leven en theater. Een voorbeeld hiervan is het snavelmasker, dat door artsen gebruikt werd bij de verpleging van zieken maar tevens als attribuut werd opgenomen in de Commedia del’Arte ter herinnering aan deze realiteit.

Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 10.00 – 22.00 uur, zondag 10.00 – 17.00 uur Cleveringaplaats 1, Leiden

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×