Actie 'De generale repetitie' op (koop)zondag 28 januari.

Aanstaande zondag laten ondernemer Peter Labruyere en de Fietsersbond een ‘tram’ van vrachtwagens door de Breestraat rijden. De ‘tram’ is samengesteld uit grote vrachtwagens en is 75 meter lang en 2,65 meter breed, precies zoals de RijnGouweLijn. Hiermee willen ze laten zien hoe de RGL op ware grote rijdt en stopt tussen fietsende en winkelende Leidenaars. De Fietsersbond en Labruyere zijn tegen de komst van de RGL, omdat die volgens hen de stad onveiliger zal maken. De ‘tram’ is vanaf 13.30 stilstaand te bewonderen op de Garenmarkt. Dan is het mogelijk foto’s te maken. Ook zal dit het verzamelpunt zijn voor fietsers die willen meerijden in de fietsfile.

Om 14.00 begint de grote Breestraat test. De helft van de fietsers rijdt eerst door de Breestraat naar de Papengracht. Daarvandaan rijden ze weer terug door de Breestraat, richting Garenmarkt. De ‘tram’ gaat samen met de andere fietsers met een veilige snelheid, dus langzaam, van de Garenmarkt naar de toekomstige halteplaats bij het stadhuis. Daar blijft hij enige tijd staan. De gewone Connexxion bussen spelen daar de rol van de RGL vanaf het station. Fietsers en winkelend publiek blijven verder gewoon de Breestraat gebruiken als hoofdfietsroute en winkelboulevard, zoals bij de invoering van de RGL de bedoeling is.

Op de grond zullen de wandel- en fietsstroken en de tramsporen zijn aangegeven. Zo kan iedere burger zelf beoordelen of de RGL veilig genoeg is voor de overige verkeersdeelnemers. Na de uitgebreide haltestop zal de ‘tram’, nog steeds omringd door winkelaars en fietsers, rustig verder de Breestraat doorrijden en dan rechtsaf richting station. De actie wordt muzikaal begeleid door de bekende Brabantse Fietsharmonie.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×