Grootste woordenboek ter wereld gaat online

Met ingang van zaterdag 27 januari is het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) voor iedereen gratis op het internet te raadplegen. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal is een boek dat alle records breekt. Er is in Leiden maar liefst 134 jaar – van 1864 tot 1998 – aan gewerkt. Het bevat honderdduizenden lemma’s met verklaringen van Nederlandse woorden en ruim anderhalf miljoen citaten uit bronnen tussen ongeveer 1500 en 1976. Het boek verscheen in 686 afleveringen die uiteindelijk in 40 banden samengevoegd zijn. Daarmee is het een zeer complete neerslag van bijna vijf eeuwen Nederlandse taalgeschiedenis.

Aan de andere kant is het daardoor ook een lijvig en zelfs log boek. Geen boek dat je als particulier zomaar in je kast hebt staan. Om het kunnen raadplegen is dus vaak een tochtje naar de Universiteitsbibliotheek of een andere (wetenschappelijke) bibliotheek noodzakelijk. Daar is wel verbetering in gekomen toen het woordenboek in 2000 ook op cd-rom verkrijgbaar kwam (in 1995 was een onvolledige versie, tot en met de letter ‘w’, verschenen). Maar aan die cd-rom kleefden ook nadelen, zeker ten opzichte van de online beschikbaarheid zoals die nu gerealiseerd wordt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×