Leidenaar jongste lijsttrekker Provincie

Geertjan Wenneker (25) uit Leiden is de jongste lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart. Hij studeerde politicologie in Leiden en heeft al een aanzienlijke carrière in de politiek gemaakt bij D66. Geertjan is beleidsmedewerker bij de provincie Noord-Holland. Hij rekent op 3 zetels bij de verkiezingen op 7 maart. Namens D66 wil hij in de Provinciale Staten vooral de koppeling tussen economie en milieu onder de aandacht brengen. ‘Economie de motor is achter onze welvaart en groei, maar dat leidt niet tot een positieve situatie als dit ten koste gaat van het milieu, dat het welzijn bepaalt.’

Zijn leeftijd ziet hij alleen als een voordeel. ‘Als je jong bent, ben je beter benaderbaar. Ook voor de partij is het goed dat er jonge mensen actief zijn, zoals nu bijvoorbeeld in het campagneteam.’ Hij hoopt ook meer jongeren bij de politiek te betrekken door jongerenpanels op te richten, die mee denken met de provincie. ‘Omdat jongeren vaak hele goede, eerlijke en verfrissende ideeën hebben. Hun stem moet gewoon worden gehoord! Daarnaast, als je jongeren op jonge leeftijd serieus neemt en er ook wat mee doet, zul je zien dat deze ervaring tot betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s en politiek leidt, hun leven lang.’

Het stoffige imago van de provincie ontkent Geertjan. ‘De provincie doet veel wat, ook voor jongeren, belangrijk is. Het openbaar vervoer wordt door de provincie geregeld. Dat moet beter en betaalbaarder. De provincie zorgt voor het milieu, met name buiten de stad in het Groene Hart en de Hoekse Waard. Ook Jeugdzorg is een belangrijke taak van de provincie. D66 wil dat jongeren met problemen direct geholpen kunnen worden en niet meer hoeven te wachten omdat opvanghuizen vol zitten.’

D66 is voor hoogwaardig openbaar vervoer, maar het moet wel betaalbaar blijven. Omdat de RGL erg duur wordt, is D66 in de Provinciale Staten tegen. Desondanks verwacht Geertjan dat de RGL er toch komt, ook als de Leidse bevolking tegen stemt. ‘Het referendum gaat over de tracékeuze, niet over de vraag óf de RGL er komt. De Randstedelijke Rekenkamer constateert bovendien in haar rapport, dat er geen weg terug meer is voor de provincie. Als de bevolking tegen stemt, betekent dat alleen dat de provincie extra moet betalen.’

De jonge lijsttrekker hoopt bovenal dat de Zuid-Hollandse kiezer de gang naar het stemhokje op 7 maart maakt. De uitkomst van de Provinciale Statenverkiezingen is belangrijk omdat je zo direct invloed hebt op de toekomst van de provincie Zuid-Holland.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×