Jongeren kiezen SP/PvdA bij provinciale verkiezingen

De SP is met de PvdA in haar kielzog als grootste partij uit de bus gerold bij de schaduwverkiezingen voor Provinciale Staten in Zuid-Holland tijdens de jongerendebatdagen. Zo’n driehonderd scholieren van Zuid-Hollandse VWO’s en gymnasia brachten de afgelopen twee dagen hun ‘stem’ uit op het provinciehuis van Zuid-Holland. Dat gebeurde tijdens de voorrondes van het Lagerhuisdebat voor jongeren. De SP rolde met 22,1 procent (12 zetels) van de stemmen als grootste uit de bus. De PvdA volgde de SP op de hielen met 20,8 procent (ook 12 zetels). De VVD kreeg 18,1 procent (10 zetels) van de stemmen, Groen Links 14,1 procent (8 zetels) en het CDA 9,4 procent (5 zetels). In totaal werden er 298 schaduwstemmen uitgebracht. Het zetelaantal is gebaseerd op een totaal van 55 zetels.

De afgelopen dagen stond het provinciehuis in Den Haag in het teken van de debatteerkunst bij Zuid-Hollandse jongeren. Er waren drie onderdelen waarbij prijzen te verdelen waren:

1. Op weg naar het Lagerhuis. Zuid-Hollandse schoolteams van tien leerlingen debatteerden onderling volgens de bekende Lagerhuisformule. Het Stedelijk Gymnasium in Leiden kwam donderdag als winnaar uit de bus, het Leo Vroman uit Gouda won op vrijdag 26 januari. Beide scholen gaan door naar de landelijke achtste finale. De halve finales en de finale van deze competitie worden door VARA Televisie uitgezonden in het voorjaar van 2007.

2. Zuid-Hollandse jongerendebatwedstrijd. Teams die in de eerste ronden van ‘Op Weg Naar Het Lagerhuis’ uitvielen, streden verder om de Zuid-Hollandse jongerendebatprijs. De debatten gingen over Zuid-Hollandse onderwerpen. Het Grotius College uit Delft rolde donderdag 25 januari als winnaar uit de strijd, het Visser ’t Hooftlyceum uit Leiden won op vrijdag 26 januari. Beide scholenteams wonnen een rondvlucht boven Zuid-Holland. Statenlid Chris Nebelstein (PvdA) en statenlid Peter Lamers (CDA) waren juryvoorzitters van de finales.

3. Provinciaal Jeugddebat Discussie onder leiding van statenlid Chris Nebelstein tussen veertig jongeren en een aantal Statenleden. Jongeren probeerden hun eigen thema’s hoger op de politieke agenda te krijgen. Twaalf Zuid-Hollandse jongeren werden geselecteerd tijdens dit debat om deel te nemen aan het Nationale Jeugddebat in de Tweede Kamer later dit jaar. 

De provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij maatschappelijke onderwerpen en daarbij steeds meer hun verantwoordelijkheid (gaan) nemen. Daarvoor is nodig dat jongeren gemakkelijk kunnen beschikken over informatie die voor hen van belang is en dat zij kunnen oefenen in participatie-activiteiten. De provincie investeert in jongereninformatie en jeugdparticipatie; de Jongerendebatdagen zijn hiervan een goed voorbeeld. De debatten werden live uitgezonden via www.zuid-holland.nl en zijn onder het kopje Digitale provincie – Webcasts op deze site nog te bekijken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×