Dubbelzinnige beelden van Johan Creten in Lakenhal

Van 9 februari tot en met 6 mei presenteert Stedelijk Museum De Lakenhal de monumentale sculpturen van de Vlaamse kunstenaar Johan Creten (1963). Het is de eerste keer dat een grote solotentoonstelling van deze internationaal bekende kunstenaar in Nederland plaatsvindt. Dubbelzinnigheid lijkt hét sleutelwoord voor het werk van Creten. Hij combineert mensfiguren met dieren en monsters en laat het materiaal golven naar zijn hand. Tegenstellingen als kitsch en Kunst, heden en verleden, het robuuste en het kwetsbare, het lieflijke en het afstotelijke, instinct en ratio spelen in zijn werk een intrigerend spel.

De sculpturen, die hij maakte in de jaren 2000 – 2006 staan opgesteld in combinatie met 17de-eeuwse objecten, waarbij eveneens, vanuit het kwabmotief, allerlei monsters en dieren opduiken. Ook uit Cretens wulpse, glanzende beelden komen monstrueuze figuren te voorschijn en gaan beeld en ornament helemaal in elkaar op. Niet alleen de beelden zelf, maar ook de wijze van modelleren, de sensuele aanraking van zijn vingers in de klei, de aantrekkelijke en afstotende huid van zijn beelden, alsook de druipende, dramatisch gekleurde glazuren dragen die dubbelzinnigheid uit. Cretens beelden zijn te zien als metaforen voor het gecompliceerde leven. Zoals hij zegt in een interview met een Amerikaanse journalist: “Ik wil oude verhalen op een andere manier vertellen, zodat ze vandaag zin hebben, ik blijf een verteller”.

Creten kiest er als kosmopolitisch kunstenaar voor om op verschillende plekken verspreid over de hele wereld te werken. Zo bevond zijn atelier zich in de woestijn van Tempe Arizona, de Kohler fabriek in Wisconsin en in een 17de-eeuwse hacienda in Mexico. De laatste jaren werkt hij in de beroemde porseleinfabriek Manufacture nationale de Sèvres te Parijs.

Creten exposeerde in 2006 in het Louvre te Parijs. Samen met onder anderen Louise Bourgeois, Jim Dine en Anne en Patrick Poirier was hij uitgenodigd voor de tentoonstelling Contrepoint waarbij eveneens hedendaagse kunst binnen de collectie oude kunst werd geëxposeerd.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, rijk geïllustreerd en uitgegeven door Stedelijk Museum De Lakenhal.

Oude Singel 28-32

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×