Ronald Ophuis, Lamentation, Scebrenica, Olieverf op papier 65 x 100 cm.

'Verzameld', unieke keuze uit eigen collectie van LUMC

Afgelopen woensdag werd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de expositie ‘Verzameld’ geopend door de kersverse adviseur Kunstzaken van het LUMC, drs. Sandrine van Noort. Vanwege het 10-jarig bestaan heeft van Noort een keuze gemaakt uit de omvangrijke collectie van het LUMC. Leidraad bij de selectie vormt het thema ‘mens en natuur’, waardoor vele kunstenaars zich lieten inspireren. De tentoonstelling ‘Verzameld’ geeft een uniek beeld van de diverse tekeningen, schilderijen, foto’s, objecten en video’s die sinds 1986 door het LUMC zijn aangekocht. De kunstwerken die normaal gesproken over verschillende afdelingen, wachtkamers en gangen zijn verspreid, zijn nu voor het eerst bij elkaar te zien in de eigen galerie.

De totale collectie bestaat uit ruim vijftienhonderd werken van zowel jonge als reeds gevestigde kunstenaars. Een bijzonder onderdeel van de collectie vormen de oude zwart-wit foto’s van fotografen als Mario Giacomelli, Sanne Sannes en Sebastiao Salgado, waarmee het LUMC zijn verzameling begon. In de categorie hedendaagse fotografie zijn onder meer foto’s te zien van Céline van Balen en Carla van de Puttelaar. Verder toont de tentoonstelling een selectie uit de uiteenlopende verzameling tekeningen van ondermeer Rosemin Hendriks, Juul Kraijer en Marcel van Eeden. Ook worden enkele schilderijen getoond, waaronder een van de eerste aankopen van het LUMC: een schilderij van Marlene Dumas uit 1986. Ook enkele recent aangekochte schilderijen van onder andere Marc Mulders, Gé Karel van der Sterren en Tatyana Yassievich zijn in de tentoonstelling te zien.

De tentoonstelling duurt tot en met 1 april.

LUMC, Albinusdreef 2, Leiden

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×