Af en toe zwaar weer in Nieuw Leyden

2

Nadat de vorige ‘eerste paal’ wegens de storm was afgeblazen, was het vanavond dan eindelijk zover en kon onder grote belangstelling de paal, die allang niet meer de eerste was, geslagen worden in Nieuw Leyden. De organisatie én de sfeer was goed. Het informatiecentrum was vergroot met een verwarmde tent waar toekomstige bewoners, organisatoren van ‘Nieuw Leyden’, gemeente Leiden, woningbouwvereniging Portaal en andere belangstellenden de feestelijkheden opwachtten. Henry Verboket, zelf toekomstig bewoner van een eigen ‘gebouwd’ huis, opende de serie toespraken op een bijzonder onderhoudende wijze, waarbij hij een aantal anekdotes en woordspelingen losliet op de situaties, die je als ‘bouwvakker’ van je eigen huis kunt tegenkomen.

Ook vertelde Verbokert over de keuze van de toekomstige straatnamen: “Slachthuisstraat, toch een moeilijke naam voor de vegetarische buurman”. De straatnamen zullen in de richting van ‘Newtonstraat’, Ampèrestraat’ gaan. Daarna gaf Verboket het woord als eerste aan wethouder Marc Witteman. Witteman zei “trots te zijn op dit project, waarbij het best af en toe zwaar weer kan zijn.” Hij benadrukte de betrokkenheid en passie van de toekomstige bewoners en opdrachtgevers en complimenteerde zijn voorganger Hillebrand met het bereikte resultaat. Volgens Witteman is dit project belangrijk voor Leiden-Noord; een van de peilers van dit gedeelte van onze stad! Ook Portaal kreeg een pluim!

Verboket gaf hierna het woord aan Lex de Boer van Portaal. De Boer gaf aan, dat de toekomstige bewoners, die zelf laten bouwen, sneller klaar zijn dan Portaal! Portaal verwacht de woningen omstreeks 2010-2012 te kunnen opleveren. De Boer noemde het zeer terecht, dat “de lastige” Hillebrand vanavond de eerste paal zou slaan, als resultaat van zijn jarenlange inspanningen. Buiten werden vervolgens de veiligheidshelmen opgezet en de oliejassen aangetrokken op weg naar de heistelling. Hillebrand werd bij het heien geassisteerd door de voormalige noodslachter, de heer van Riethoven van het Slachthuis, dat voorheen op deze locatie stond.

Nieuw Leyden krijgt 770 woningen waarvan 340 laagbouwwoningen en 430 woningen in hoogbouw. Maar liefst 200 laagbouwwoningen worden door particulier opdrachtgevers gerealiseerd. Dat maakt Nieuw Leyden in één klap uniek: nergens in Nederland vindt op deze schaal in een binnenstedelijke omgeving particulier opdrachtgeverschap plaats. De particulier opdrachtgevers kunnen met zeer veel vrijheid hun huis ontwerpen in de welstandsvrije wijk. Zo krijgt iedere huisbezitter in Nieuw Leyden een uniek, eigen huis. Maar ook de toekomstige huurders van de 140 sociale en vrije sector laagbouwhuurwoningen van woningstichting Portaal krijgen een ‘zelfontworpen’ huis. Ze hebben zeggenschap in de afmetingen, de indeling en de stijl van hun huurhuis. Het befaamde Rotterdamse bureau MVRDV tekent voor het stedenbouwkundig ontwerp van de nieuwe woonwijk. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de halfverdiepte parkeerkelders onder de woningen. Handig voor de bewoners én prettig voor de kinderen die nu rustig in de autovrije straten kunnen spelen. De stedenbouwers hebben ook aan het groen gedacht. Er komt een nieuw parkje en een singel met groene oevers. De bijzondere historie van het terrein blijft behouden in de monumentale bijgebouwen van het vroegere slachthuis die een nieuwe bestemming kregen: Informatiecentrum Nieuw Leyden en een kinderopvang.

Delen

2 reacties

  1. Niet alleen Victor van Riethoven, ook mevrouw Joce van Lit-Ouwerkerk heeft de paal in de grond doen zakken. Oud slachter Van Riethoven moet zijn woning aan de Pasteurstraat verlaten en oud medewerkster van de Groenoordhallen Lit, moet haar dienstwoning verlaten. Beiden komen terug op Nieuw Leyden, dat in de wijk Groenoord-Zuid ligt.

  2. Ruud Stemerdink op

    Het is met name een bijzonder project vanwege de unieke (juridische) oplossing van de parkeergarage. Toch een kleine correctie op het artikel. Er is nog een grotere binnenstedelijke ontwikkeling in Nederland te vinden die bovendien voor en aanzienlijk deel is opgeleverd. In Roombeek (vuurwerkramplocatie Enschede) worden 500 woningen in particulier opdrachtgeverschap gebouwd. Zie http://www.roombeek.nl

      

Over de auteur

Je bent nu offline