Popmuziek in Leiden is ondergeschoven kindje

Leiden gaat aan de slag met een nieuw popcentrum, voorzien van een grote en kleine zaal, oefenruimtes en een café. Dit alles moet gevestigd worden in een oud fabriekspand in de binnenstad dat de gemeente voor circa 15 miljoen euro wil verbouwen. Cultuurwethouder Paul Jonas (SP) hoopt dat de bouw in 2011 kan beginnen. Eenmaal gereed is het de bedoeling dat popcentra LVC, de X, het Muziekhuis met oefenruimtes en de bijbehorende concertzaal Q-Bus en de Leidse Vereniging voor Popmuzikanten (LVP) een plek krijgen in het zogeheten Nobel Muziekcentrum aan de Lange Scheistraat. Dat meldt Dubbel Check naar aanleiding van de behandeling van dit onderwerp in de laatste gemeenteraadsvergadering.

Leiden kan wel een nieuw onderkomen voor popmuziek gebruiken. De belangrijkste popzaal van de stad, het LVC, kampt al jaren met achterstallig onderhoud. De oefenruimtes en concertzaal Q-Bus in het Muziekhuis zijn na ruzies met de buurt gesloten totdat het pand voldoende is geïsoleerd. Cultureel Centrum De X, gespecialiseerd in wereldmuziek, heeft allang geen eigen onderak meer en programmeert van tijd tot tijd concerten in een cafezaal. De Leidse SP-wethouder van cultuur Paul Jonas.

“Popmuziek is in Leiden het ondergeschoven kindje.” Hij is daarom dolblij dat hij van de gemeenteraad groen licht heeft gekregen om verder te gaan met het nieuwe poppodium. Een oppepper geven aan het culturele klimaat voor jongeren, noemt hij het zelf. In een poging toekomstige financiële valkuilen te ontwijken gaat hij in dit vroege stadium al uit van de duurste variant. “In dat geval zijn de kosten 15 miljoen euro en zal de gemeente vanaf 2010 zes ton per jaar ophoesten om de boel draaiende te houden”, zegt hij. “Maar daar krijg je iets moois voor terug. We gaan met onze muzikanten hier een fantastisch poppodium neerzetten waar veel wordt samengewerkt.”

Toestanden zoals bij het Paard van Troje in Den Haag, waar het podium jaarlijks zes ton huur moet betalen aan de gemeente, hoeven we volgens Jonas in Leiden niet te verwachten. Ook rampscenario’s zoals bij het noodlijdende Haarlemse Patronaat wil Jonas in de toekomst vermijden, al is hij nog niet goed voorbereid op zulke problemen. Jonas: “Op dit moment hebben we nog niet eens een tekening. Er is een locatie, er zijn prachtige ideeën en er is geld ter voorbereiding van het project. Dat is voor deze fase realistisch genoeg. Ik probeer me zo goed mogelijk te oriënteren, juist omdat je ziet dat het in andere gemeenten mis gaat. Daarom heb ik afspraken gemaakt met Den Haag en Haarlem. Ze hebben daar mooie dingen staan, maar financieel is het niet best gelopen. We gaan daarom niet zelf het wiel uitvinden en in dezelfde vallen trappen als in die plaatsen.”

In het Nobel Popcentrum ziet Jonas een smeltkroes van stijlen voor zich. Het is de bedoeling dat het LVC er heen verhuist en onder meer een grote zaal met een capaciteit van 600 tot 700 bezoekers gaat programmeren. De wethouder heeft er alle vertrouwen in dat het poppodium gaat lopen. “We hebben onderzocht dat het centrum 80.000 bezoekers per jaar kan trekken.” Intussen moet het LVC wel heel lang wachten op iets nieuws terwijl de nood erg hoog is. Daar is Jonas zich van bewust: “We gaan kijken wat er gerenoveerd moet worden en hoe duur dat is. Als de kosten binnen onze budgetten blijven, gaan we dat doen. Zo niet, dan gaan we kijken naar een andere plek waar het LVC tijdelijk in kan. Daar zoeken we nu al naar, want regeren is vooruit zien.”

Beluister het hele interview met Paul Jonas in Dubbel Check

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×