Kortingsactie bij taxibedrijf Wielkens

‘Taxi’s zijn betaalbaar’, aldus David Wielkens van het gelijknamige taxibedrijf. ‘Wij hebben binnenkort weer een actie om dat aan iedereen duidelijk te maken. Door de nieuwe tariefstructuur lijken taxiritten nog duurder te worden, terwijl ze eigenlijk best betaalbaar zijn. Bovendien zijn ze voor iedereen toegankelijk. Iedereen mag op straat een taxi aanhouden.’ Taxi’s hebben een duur imago: een dikke mercedes met een hoog kilometertarief. Wielkens bestrijdt dat. ‘Je krijgt voor dat geld een privé-chauffeur, de auto is voor jou, je bepaalt zelf je route en je vertrektijd en wordt van deur tot deur gebracht. We hebben geen mercedes voor het imago maar voor de kwaliteit. Service en kwaliteit is het enige waarin wij ons kunnen onderscheiden.’

De minister heeft aangekondigd per 1 juli een nieuwe tariefstructuur in te voeren waarin de wachttijd niet meer als aparte factor meegerekend mag worden in de prijs. Nu kost een taxirit het starttarief, plus een kilometertarief, plus een tijdstarief. Wie in de spits een taxi neemt en dus langer onderweg is, betaalt daardoor een hoger bedrag. Gevreesd wordt dat de prijs voor iedereen stijgt om het tijdstarief toch terug te verdienen. De minister heeft al voorgesteld dat in de spits hogere tarieven geheven mogen worden om dit te voorkomen. Voor alle taxi’s gaan bijna dezelfde prijzen gelden.

De brancheorganisatie heeft een proces tegen de staat aangespannen om deze wetgeving tegen te houden. ‘Eerst wilde de overheid een vrije markt. Nu is de boel bijna uitgekristalliseerd en komen er weer regels. De goede bedrijven zijn langzamerhand echt wel boven komen drijven,’ aldus Wielkens. ‘Waar moeten we mee concurreren als we vaste tarieven en allerlei extra regels krijgen?’ Wielkens had in 2001 al een ISO 9001-2000 keurmerk gehaald om zich te onderscheiden van andere bedrijven. Maar dat is nu bijna standaard voor taxibedrijven.

Toch is zijn bedrijf één van de weinigen die het hoofd boven water konden houden, volgens henzelf door de hoge kwaliteit. ‘We willen nu kennismakingsacties houden om meer mensen bekend te maken met de taxi. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet eens dat je taxi’s gewoon op straat kunt aanhouden. We hopen dat de kortingsactie die via Sleutelstad FM wordt aangekondigd, ook veel nieuwe klanten trekt.’

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×