Nog geen winst voor Crucell ondanks gestegen omzet

Biotechbedrijf Crucell in Leiden heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van 87,6 miljoen euro. In 2005 was dat verlies nog 15,6 miljoen euro, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van het bedrijf. De omzet van het Leidse technologiebedrijf, producent van vaccins en ontwikkelaar van productietechnologie, steeg in 2006 van 37,6 miljoen euro naar 140,9 miljoen euro.Dat meldt De Volkskrant vandaag. De gestegen omzet was grotendeels te danken aan drie acquisities, waaronder de overname van de Zweedse vaccinproducent SBL en het Zwitserse vaccinbedrijf Berna Biotech. Het verlies vorig jaar is volgens Crucell onder meer terug te voeren op een extra investering van 33,6 miljoen euro in research en ontwikkeling (R & D) in vergelijking met 2005.

Het laatste kwartaal van 2006 is er een eenmalige afschrijving gedaan op bezittingen. Ook is een reorganisatievoorziening getroffen bij het overgenomen Zwitserse Berna Biotech, voor een totaalbedrag van 33,5 miljoen euro. Zonder die eenmalige uitgave zou Crucell in het vierde kwartaal van 2006 een operationele winst hebben behaald van twee miljoen euro, rekent het bedrijf voor. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetstijging tot minimaal tweehonderd miljoen euro, door omzet groei en door kleine acquisities.

Een van de belangrijke producten van Crucell is een eind vorig jaar geïntroduceerd vaccin tegen kinderziektes als kinkhoest, difterie en tetanus. Internationale hulporganisaties als Unicef hebben inmiddels voor 175 miljoen euro aan Quinvaxem-vaccins besteld, voor de komende drie jaar. Het biotechbedrijf ontwikkelt zelf negen nieuwe vaccins tegen onder meer malaria, hiv, pandemische griepvirussen en het ebolavirus. Vaccins die deels zullen worden gemaakt met een zelf ontwikkelde productietechnologie, waar ook grote farmaceutische bedrijven interesse voor hebben.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×