Esther Raats-Coster, foto Jacqueline Borg

Zakenvrouw 2006 teleurgesteld in Leids ondernemersklimaat

Gisteravond vond ‘Café de derde donderdag’ plaats op de hoogste verdieping van de Eschertoren. Gastvrouw was Mariëtte Barnhoorn van de Lubagroep en zelf zakenvrouw 2004. ‘Café de derde donderdag’ is een platform voor jonge ondernemers en professionals in de regio Leiden. Bijna maandelijks nodigt de stichting deelnemers uit om vooral op een leuke manier kennis te kunnen delen. Gisteravond was de ‘sprekende ondernemer’ Esther Raats-Coster, uitgeroepen tot zakenvrouw 2006! Volgens haar eigen woorden verkoopt haar onderneming Bandridge Europe N.V ‘stekkertjes en snoertjes’ Zij werkte zich op tot Chief Executive Officer, nadat zij eerst vier mannen, waaronder haar eigen vader had uitgekocht. Raats-Coster (Leiden 1970) heeft het bedrijf uitgebouwd tot een mondiale onderneming met vestigingen in 57 landen waaronder Brazilie, Egypte en Zuid-Amerika. Voordat Esther Raats-Coster de deelnemers toesprak over praktische ‘do’s en don’ts’ van een jonge ondernemer, deelde zij nog even mee, dat zij en Mariëtte Barnhoorn uitgeroepen zijn tot ‘Peenvrouw 2007’ door de Leidse carnavalsvereniging ‘de Hutspotten’. Direct na de presentatie werden de dames dan ook verwacht in het stadhuis voor het in ontvangst nemen van deze gewichtige onderscheiding.

Raats-Coster hield een vlotte, spontane en zeer onderhoudende presentatie, waarin zij aangaf liever in dialoog te treden dan een ‘solo’ verhaal te moeten houden. Ze vertelde over de ‘do’s zoals het nut van een goede financieel/juridisch adviseur, het gebruiken van je intuïtie en het kunnen delegeren van taken en over de ‘don’ts’ zoals het feit dat zij beter de tijd had kunnen nemen, ten tijde van het uitkopen van de vier oorspronkelijke bedrijfsvoerders en gebruik had moeten maken van hun knowhow en het kunnen overdragen van hun werkzaamheden in plaats van meteen schoon schip te maken. Een ander belangrijke ‘don’t’ noemde Raats-Coster het aannemen van mensen waarmee het ‘zo leuk klikt’, terwijl je beter iemand aan kan nemen, die juist geheel anders is, zodat je elkaar kunt aanvullen.

Het verkoopkantoor van Bandridge Europe N.V is nu gevestigd aan de Lammenschansweg, maar zal in maart 2009 verhuizen naar Delft. Reden voor Raats-Coster is het slechte ondernemersklimaat in Leiden: “De gemeente Leiden is erg lastig en onduidelijk. Uitbreiding van mijn bedrijf binnen de gemeentegrenzen is helaas onmogelijk en veel te duur voor hetgeen Leiden nog te bieden heeft”. Naast het gebrek aan infrastructuur noemt Raats-Coster ook de onduidelijkheid van de gemeente over de op te leveren bouwgronden: “De ene ambtenaar zegt over twee jaar en de andere zegt dan, dat het nog minstens vier jaar kan duren, het is killing!”. Barnhoorn vult aan: “Laat ze nu eens als een razende roeland die Oostvlietpolder gaan inrichten; de houding van de gemeente Leiden naar ondernemers toe is werkelijk beneden alle peil”. Raats-Coster was wel erg te spreken over de reactie van de burgemeester en wethouders op haar benoeming als zakenvrouw 2006. Op 19 maart draagt Raats-Coster het stokje over aan de nieuwe zakenvrouw 2007. Onder het genot van een drankje werd er nog wat nagepraat en spoedden de dames zich naar het gemeentehuis, naar de Leidse Hutspotten.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×