GroenLinks adopteert vox humana orgelpijpen

De Leidse fractie van GroenLinks adopteert twee orgelpijpen van het Engelse orgel dat medio 2010 in de Hooglandse Kerk in gebruik wordt genomen. De Stichting Cathedral Organ ijvert voor de komst van dit orgel. GroenLinks ondersteunt dit initiatief van harte. Fondsenwerving gebeurt onder andere door adoptie van orgelpijpen. GroenLinks kiest voor de adoptie van twee orgelpijpen uit het register Vox Humana (de menselijke stem). ‘Het is heel belangrijk dat Leiden dit Engelse orgel rijker wordt’, aldus duo-raadslid Janneke Jansen. Leiden beschikt over een aantal fraaie, vaak historische barokorgels, waaronder twee internationaal bekende instrumenten: het Van Hagerbeerorgel in de Pieterskerk en het De Swart / Van Hagerbeerorgel in de Hooglandse Kerk.

Als daar het Engelse orgel met zijn uitgesproken romantische karakter bij komt, kan Leiden uitgroeien tot een befaamde orgelstad. De hele orgelliteratuur kan dan in Leiden kan worden uitgevoerd, waardoor meer orgelevenementen naar de stad kunnen worden gehaald.

GroenLinks denkt dat deze actie een goede zet geeft in de richting van de promotie van de stad.  Beroemde orgels kunnen in financieel opzicht in orgelsteden zoals Dordrecht en Haarlem terugvallen op hun gemeente. De Stichting Cathedral Organ verdient ook de steun van een ieder die Leiden en orgelmuziek een warm hart toedraagt: gemeente en particulieren. Als opmaat tot steun van velen heeft GroenLinks besloten twee orgelpijpen te adopteren. De keus voor de Vox Humana (de menselijke stem) ligt voor de hand: het gaat GroenLinks om de mensen in de stad. ‘De keus voor twéé pijpen ook’, zegt Janneke Jansen: ‘GroenLinks is voor de dialoog!’

Het nieuwe orgel, waarvoor de Stichting Cathedral Organ zich inspant, wordt niet alleen het grootste Engelse orgel van Nederland, maar zelfs het grootste van het Europese vasteland. Leiden zal ook veel koren kunnen trekken die met dit orgel willen werken. Er is veel belangstelling voor Engelse koormuziek. In tegenstelling tot de meeste kerkorgels komt het Engelse orgel in de Hooglandse Kerk niet hoog en ver weg te hangen, maar het komt op de kerkvloer te staan. ‘Dat maakt het geschikt om te gebruiken voor muziekeducatie’, vertelt Hans Karstens van de Stichting Cathedral Organ. Basisschoolkinderen kunnen al bij het orgel betrokken worden. ‘En schoolconcerten worden mogelijk’, voegt Karstens toe: ‘het nieuwe orgel leent zich ook voor jazz, musicalmuziek en orkesttranscripties.’ Leiden verdient dit Engelse orgel!

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×