De Petteflet van Annie M.G. Schmidt mag niet zonder toestemming (en betaling) worden gebruikt. (Foto: gejat van internet).

Leidse muzikant maakt protestlied voor de 'Petteflet'

De Leidse muzikant Marcel Boeré is boos. Boos op de erven Schmidt (de nazaten van Annie M.G. Smith, red.) omdat die geld willen zien voor het gebruik van de naam ‘Petteflet’ door het gelijknamige kinderdagverblijf in Leiden. “Het gaat hierbij gewoon ordinair om geld. Alsof ze nog niet genoeg hebben verdiend aan het werk van hun moeder c.q. oma,” aldus een verbolgen Boeré die uit protest het liedje ‘Spitebijt’ schreef. Het is te beluisteren via de website Ongekend Talent van de NCRV of via deze link.

Boeré: “Als echte Annie M.G. Schmidt fan stoorde ik mij een beetje aan de manier waarop de erven Schmidt ‘Wildgroei willen voorkomen’ en kinderdagverblijven die als bedrijfsnaam namen uit de boeken van Annie M.G. Schmidt gebruiken aan het aanpakken zijn. Het gaat gewoon om geld, patenten en dergelijke, en dat is op zich okee, maar ik heb toch het idee dat Annie zelf er altijd een wat degelijkere moraal op na hield. Een kinderdagverblijf lijkt me nou niet echt bepaald een instelling die er op uit is bakken met geld te verdienen aan het feit dat ze toevallig ‘De Petteflet’ heten.”

“Ik heb mij de laatste jaren genoeg verdiept in de literatuur van Schmidt om te weten dat zij eerlijkheid en oprechtheid hoog in het vaandel droeg. Ik hoop dan ook dat de erven na herlezing van het materiaal hun bizarre plannen aan de kant zetten en zich storten op andere zaken, zoals wellicht het uitzoeken van nog niet uitgegeven materiaal, het maken van compilatie-bundels en secundaire literatuur en het maken van een mooie documentaire of iets dergelijks. Daar is voldoende geld mee te verdienen lijkt me.”

“Het Liedje ‘Spijtebijt’ maakte ik ooit eens voor een Annie M.G. Schmidt wedstrijd van ongekendtalent.nl. Spijtebijt speelt de hoofdrol in de bundel ‘Pluk redt de dieren’, een postuum uitgegeven verhaal dat (als ik het goed heb) gezien kan worden als een ‘outtake’ van ‘Pluk van de Petteflet’. Ik heb het nu ‘Spitebijt’ genoemd, om ellende te voorkomen. Spijtebijt bijt, maar daarna heeft hij spijt. Ik hoop dat dit ook voor de erven Schmidt geldt.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×