SP: Extra belasting Hooigracht door RGL onaanvaardbaar

De aanleg van de RijnGouweLijn zal ontoelaatbare vervuiling veroorzaken op de Hooigracht en Langegracht. Deze straten zitten nu al in de Milieudefensie-lijst van vuilste straten van Nederland. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Als de RijnGouweLijn er komt, zullen door die straten 600 bussen per dag meer moeten rijden. De Europese luchtkwaliteitsnormen worden nu al overschreden, de komst van RGL zal dat alleen maar erger maken.” Op de Hooigracht en de Langegracht wordt dagelijks de NO2 (stikstofdioxide) norm overschreden. Volgens wetenschappers wijzen hoge concentraties NO2 langs drukke stadswegen op de aanwezigheid van veel ultrakleine roetdeeltjes die tot diep in de longen doordringen. De NO2-concentraties zijn zo een betrouwbare graadmeter voor de schadelijkheid van de buitenlucht. Hoe meer NO2, des te ongezonder de lucht.

De RijnGouweLijn bant alle bussen uit de Breestraat, waardoor deze 600 bussen een andere route moeten kiezen. En dat gaat ten koste van de bewoners in de Langegracht en de Hooigracht. Ook zal mogelijk de Morsweg tijdelijk extra belast gaan worden. Daarentegen wil de SP juist geld investeren in schonere bussen. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Met het geld dat voor de RijnGouweLijn bestemd is, kunnen we de Leidse stadsbussen kleiner en schoner maken. Dan moet Leiden natuurlijk wel tegen stemmen op 7 maart!”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×