Zeer succesvol crossweekend voor Leiden Atletiek

Voor het eerst in de Nederlandse atletiekgeschiedenis werd het Nederlands kampioenschap cross uitgesmeerd over twee dagen. Op landgoed de Dorskamp in Wageningen kwamen op zaterdag de jongere junioren en de masters (dat is vanaf 35 jaar) in actie en op zondag de oudere junioren en de senioren. De afvaardiging van Leiden Atletiek was traditioneel erg groot en bijna even traditioneel zeer succesvol. Driemaal (of eigenlijk viermaal) goud en tweemaal brons plus een aantal ereplaatsen waren het resultaat van een weekend in de Wageningse modder.

De D- en C-junioren waren door trainers Hans Ravensbergen en Stan Klink ingeschreven voor de cross-estafette, een primeur in het Nationaal Jeugdcrossfestival. Teams bestonden uit twee meisjes en twee jongens die ieder 600 meter aflegden. Patricia Nooijen gaf voor het eerste team het stokje als eerste door aan Pieter Teeuw, Hannah Regeer en slotloper Uzoma Onwudiegwu, die onbegdreigd de finishlijn als eerste passeerde. Het tweede team werd 4e temidden van 20 verenigingen.

Bij de C-junioren een vergelijkbaar scenario. Estelle Klink, Mark Ravensbergen en Becky Cutts zorgden ervoor dat Paul Botman als eerste de slotronde kon aanvangen. Hij werd in het dalende deel van het parcours bijgehaald door de slotloper van het Nijmeegse Seven Hills Running Team. Goed geinstrueerd door de trainers bleek Paul nog kracht over te hebben voor de lastige slotklim en schudde hij tot groot enthousiasme van de speaker en het publiek zijn belager weer van zich af.

“De cross-estafette is één groot Leiden Atletiek feest”, jubelde de speaker en de blauw-zwarte Leidse atleten vierden hun feestje op het podium. Door een vervelend misverstand ging de derde gouden medaille op zaterdag de mist in. Om onduidelijke reden moest in de slotronde een kleine extra lus gelopen worden. Master Henk van Velzen lag tweede in de wedstrijd, maar ruim eerste in zijn categorie 50+. Waarschijnlijk doordat hij achterblijvers inhaalde werd hij door de baancommissarissen resoluut door de korte lus gestuurd. Omdat hij niet het volledige parcours had afgelegd kon de jury niets anders doen dan de Warmonder uit de uitslag te schrappen. Wel de beste, maar geen medaille dus. Wel medailles waren er voor Henk’s pupillen Anneke de Wolff en Martine Hendriksen.

Bij de vrouwen masters behaalden ze beide een bronzen medaille, Martine in de leeftijdscategorie 35-40 en Anneke bij de 40-45. Jan Kortekaas slaagde er bij de mannen 40-45 net niet in, de Roelofarendsvener werd vierde. Zondag waren er fraaie resultaten voor Maarten Jumelet en Claartje Maase-Raedts. Maarten behaalde als eerstejaars A-junior een knappe 10e plaats op het door veelvuldige regenval zeer zwaar geworden parcours. Claartje is na een jaar van blessureleed terug op nationaal niveau en dat resulteerde in een 8e plaats bij vrouwen op de 6700 meter lange cross. De lange cross bij de mannen bracht Leiden Atletiek dit jaar niet veel succes. Achtvoudig kampioen Kamiel Maase was er niet bij vanwege een marathon in Japan volgend weekend. Edgard Creemers was zoals verwacht wel de snelste Leidenaar, maar een onwillige kuit en diepe modder zorgde ervoor dat er niet meer inzat dan een 25e plaats. Jeroen van Dijke liep een sterke wedstrijd en naderde Edgard tot 8 seconden op de finishlijn. Met good-old Tim Brouwer de Koning op plaats 32 betekende dat een 4e plaats voor Leiden Atletiek in het clubklassement.

Geen prolongatie op de clubtitel op de lange cross, maar wel een primeur met de crosstitel op de korte cross. Na een zinderende wedstrijd over 2500 meter vloog David Bronsveld op de 11e plaats verrassend als eerste Leiden Atetieker over de finish. Op een handvol seconden volgden Dave Klink, Roel van Opdorp, Coos van Buuren en Michiel Molevelt, ruim voldoende voor het goud in het verenigingsklassement.