Megaproject door kunstenaars Kunst & Vliegwerk

Het wandtapijt van Bayeux (Normandië) is op een unieke manier en op ware grootte, 70 meter, nagemaakt door een drietal verstandelijk gehandicapte kunstenaars van Kunst & Vliegwerk. Zij werden bijgestaan door enkele assistenten, allen met een verstandelijke beperking. De makers zijn Marijke de Krijger, Marjorie Lutter, Ton de Bruin, Gertrude Kwestro, André Jungerius en Ron Niessen. Na een studiereis naar Bayeux ontstond bij Rob Rob van ’t Zelfde, docent bij Kunst & Vliegwerk, het idee om het wandtapijt op ware grootte te laten naschilderen door een aantal kunstenaars van Kunst & Vliegwerk. Van ’t Zelfde: “70 meter, waar begin ik aan, kunnen onze kunstenaars zo lang geconcentreerd aan een megaproject werken. Op het tapijt staan 626 personen, 202 paarden, 41 schepen en 37 gebouwen, teksten in het latijn, en nog veel meer”.

Het originele wandtapijt werd gemaakt tussen 1070 en 1080 en laat op zeer gedetailleerde wijze de geschiedenis van Willem de Veroveraar zien, geborduurd met gekleurde wol. Het tapijt laat zich lezen als een stripverhaal, ondersteund door een Latijnse tekst. Van ’t Zelfde: “Mijn oog was gevallen op drie getalenteerde tekenaars. Na 58 doeken van 1.20 meter bij 0.50 cm te hebben besteld en een uitgebreide voorbereiding zijn we gewoon op een mooie zomerdag begonnen. Na een jaar hard werken – met veel plezier – hebben onze mensen een prestatie neergezet die ongelooflijk is als je het resultaat ziet”. De kunstenaars hebben op een geheel eigen wijze met een beeldtaal, die karakteristiek is voor ‘outsider art kunstenaars’, het schilderij geïnterpreteerd. Kunst & Vliegwerk is een onderdeel van de stichting Gemiva-SVG.

Voor meer informatie: //www.kunstvliegwerk.nl rubriek nieuws.

Opening Vrijdag 16 maart 16.00 tot 18.00, door de heer L.M.M. Heruer, directeur Onderwijsbureau Hollands Midden. Openingstoespraak 16.30 uur. Muziek: Boccherini Ensemble en Herauten.

De expositie is te zien van 19 maart tot 20 april, dagelijks  van 12.00 uur tot 15.30 uur. Op zon- en feestdagen gesloten.

Spoor19. Hooglandse kerkgracht 19, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×