Wethouder Gerda van den Berg overhandigt de Leidse Soroptimistprijs 2007 aan Marion Verwey. foto: Jacqueline Borg

Marion Verweij winnaar Leidse Soroptimist Prijs 2007

Gisteravond, op de Internationale Vrouwendag, vond de uitreiking plaats van de Leidse Soroptimistprijs 2007 in de Burgerzaal van het Stadhuis. Deze vakprijs wordt om de vijf jaar uitgereikt aan een vrouw, die op belangrijke wijze bijdraagt aan de emancipatie van de vrouw en andere vrouwen weet te stimuleren om haar positie binnen de samenleving te versterken. Marion Verwey, van oorsprong Engels maar al lang ingeburgerd in Leiden, ontving de prijs uit handen van wethouder Gerda van den Berg voor haar omvangrijke en succesvolle vrouwenprojecten (Feminenza) in Afrika. Naast een cheque van € 1000 ontving Verwey ook een bronzen beeldje dat vijf vrouwenfiguren uitbeeldt die met elkaar verbonden zijn in een vloeiende beweging, als een rietkraag in de wind.

Na de inleiding door Akke Timmersmans, vice-president van de landelijke unie van Soroptimisten (optimistische zusters) was het woord aan de juryleden, die de kandidaten aan het publiek voorstelden. De enige man in het gezelschap was de heer Jacques van Gaal, voorzitter van het college van Bestuur van ROC-Leiden. Van Gaal vertelde zelf opgegroeid te zijn met negen zussen en noemde het een eer “de zusters van de Soroptimisten te beoordelen en te prijzen”. Van Gaal introduceerde de eerste genomineerde: Liesbeth Hesselink, die met haar project van 24 allochtone vrouwen een extra bijdrage heeft geleverd aan de multiculturele emancipatie. Prof.Dr. Hellen Dupuis, hoogleraar medische ethiek stelde de tweede kandidaat voor: Gerry Cornelissen, die als vrijwilligster met haar taalproject voor allochtone vrouwen in Voorschoten duidelijk heeft laten zien, hoe succesvol een kleinschalig project kan zijn door dicht bij de mensen zelf te blijven. De derde kandidaat, Marion Verwey en tevens winnaar van de Emancipatieprijs werd voorgesteld door Drs. Eveline Peek van de Soroptimisten. Trudy Kwik, van Kwik Events in Leiden werd als vierde kandidaat voorgesteld door Nel Bunnig, eveneens een Soroptimist. Bunnig: “Kwik Events is het meest in het oogspringende startende bedrijf in de Leidse regio en organiseerde onder andere vele activiteiten voor het Rembrandt Jaar en het Rembrandt Gala. Kwik die alleen vrouwen in dienst heeft, is een goed voorbeeld van de stimulering van vrouwenemancipatie”.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door het vrouwenensemble: ‘De Pumps in Blue’.

Voor meer informatie: www.soroptimist.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×