foto: Hans Tuerlings

Wensloos Gelukkig, spannende paradox geluk en creativiteit

Voor choreograaf Hans Tuerlings en dansgezelschap Raz stopte vorig jaar de subsidie, een harde dobber voor een van de meest creatieve dansgroepen van ons land. Gelukkig houdt Tuerlings vol en zijn choreografieën stralen een zeker optimisme uit: ‘Nieuwe Blijdschap’ (2004), ‘Vrolijke Opvattingen’ (2005) en ‘Wensloos Gelukkig’ (2006) allen hebben ze als thema het gelukkige gevoel dat je overvalt wanneer iets heel gewoons zich plotseling aandient als pure schoonheid. In ‘Wensloos Gelukkig’ ziet men mensen van vlees en bloed, zoals in het dagelijks leven, die onbekommerd dansen en spontaan gehoor geven aan impulsen en ingevingen. Toch is die nonchalance maar schijn.

De dans wordt in elke beweging met grote precisie uitgevoerd. Tuerlings heeft ze in een nauwkeurige, tot in de puntjes uitgewerkte choreografie samengebracht. ‘Wensloos Gelukkig’ gaat over de vraag wat er gebeurt als je geen verlangens meer hebt, compleet gelukkig bent. Voor een kunstenaar zou zoiets noodlottig zijn. Het ideaal van de kunstenaar moet vooral onbereikbaar blijven, want wie wensloos gelukkig is hoeft niet zo nodig meer iets nieuws te maken. Zo blijft de gekwelde kunstenaar aan het werk. Deze tragische paradox werkt Tuerlings met prachtige ironie uit. Wrang, maar lichtvoetig is deze voorstelling, waarin plotseling het geluksgevoel de kop opsteekt over de schoonheid, die in het alledaagse verborgen kan zitten.

Datum: 16 maart, aanvang 20.30 uur. Kaarten zijn telefonisch te bestellen : 071-5124890, of via de website: www.laktheater.nl

LAK Theater, Cleveringaplaats 1, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×