foto: Leidse Harmoniekapel, Steenstraat hoek Blauwpoortsbrug

Leids cultureel erfgoed behouden voor nageslacht

In de vitrine bij de entree van het Regionaal Archief Leiden is een kleine expositie gewijd aan de ‘Leidse Harmoniekapel’. De expositie is opgezet naar aanleiding van de schenking van het archief van de muziekvereniging ‘De leidse Harmoniekapel’ aan het Regionaal Archief. De tentoonstelling geeft een aardige indruk van een eeuw Leidse muziekgeschiedenis. Foto’s, plakboeken, oude brieven en allerlei voorwerpen, zoals vaandels en uniformen, laten de bezoeker kennis maken met deze Harmoniekapel en haar voorgangers. De schenking van het archief van de ‘Leidse Harmoniekapel’ is een welkome aanvulling omdat het Regionaal Archief nog niet veel op het gebied van Leidse muziekverenigingen bezit. Dankzij de schenking is opnieuw een stukje Leids cultureel erfgoed voor het nageslacht behouden.

De Rooms-Katholieke ‘Leidse Harmoniekapel’ werd op 19 juni 1949 opgericht. Dat gebeurde naar aanleiding van een oproep in de Leidse Courant. De inzender, J.N. Kok alias ´Janus’, klaagde over het ontbreken van een rooms-katholiek muziekkorps in de 3-Octobertaptoe van 1948, waardoor de deelnemende katholieke sportverenigingen het zonder muziek moesten stellen. Zijn oproep leidde tot allerlei positieve reacties en nog geen jaar later was de oprichting een feit. Er hadden zich al direct 35 leden aangemeld. Tamboers en een tamboer-maître waren er al. Als dirigent werd Henri op ten Berg, solotrompettist van het Residentie-Orkest, benoemd. De bakkerij van A. van Tienen in de Bronckhorststraat werd door de harmonie gebruikt als repetitieruimte. Het eerste officiële optreden vond uiteindelijk plaats op 22 april 1951 in de Stadsgehoorzaal, ter gelegenheid van het Feest van de Arbeid. ‘De Leidse Harmoniekapel’ heeft een bewogen geschiedenis, waarin tijden van voor- en tegenspoed elkaar afwisselden. De katholieke identiteit werd eind jaren zeventig losgelaten. Begin jaren tachtig verdwenen de drumband en de majorettes en gingen de muzikanten voortaan verder als ´zittend orkest´. Vandaag de dag is de ‘Leidse Harmoniekapel’ een bloeiende vereniging met circa 50 musici. Sinds kort staat de harmonie onder leiding van dirigent Hendrik Jan Brethouwer en  geeft met enige regelmaat concerten op de Leidse binnen- en buitenpodia met een gevarieerd repertoire van originele harmoniewerken en voor harmonie gearrangeerde klassieke en moderne muziek.

Het Regionaal Archief Leiden beheert ongeveer 6 kilometer archief. Hieronder vallen niet alleen de archieven van gemeentelijke instellingen, maar ook familiearchieven, kerkarchieven en verenigingsarchieven. Ze vormen de boeiende neerslag van vele eeuwen Leidse geschiedenis.

De tentoonstelling ‘Muziek in archiefstukken’ loopt van 23 maart tot en met 26 mei. Openingstijden: maandag 13.00-17.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag. 9.30-17.00 uur en zaterdag 9.00-13.00 uur.

Regionaal Archief Leiden, Boisotkade 2 A, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×