Christelijke Gereformeerde Kerk verhuist

De Christelijke Gereformeerde Opstandingskerk verhuist van de locatie aan de Steenschuur naar de voormalige Bevrijdingskerk aan de Aerent Bruunstraat. Afgelopen zondag heeft de gemeente voor het laatst een dienst gehouden in het oude kerkgebouw, dat al meer dan honderd jaar in gebruik was. Het monumentale pand werd te duur om te onderhouden. Door de opgeschroefde brandveiligheidseisen zouden bovendien forse investeringen nodig zijn om het pand te mogen gebruiken. Ook de parkeerdruk in de binnenstad is de laatste jaren fors toegenomen. De gemeente heeft daarom besloten te verhuizen.

Dominee Schenau, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk, vertelt dat het besluit veel moeite heeft gekost. ‘Veel gemeenteleden zijn gehecht geraakt aan de oude kerk in de binnenstad. Daar hebben hun families al sinds 1904 lief en leed gedeeld.’ Anderen binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk wilden graag in de binnenstad blijven om zich in te zetten voor Leiden.

Zo heeft de kerk een aanloophuis gehad in de Nieuwstraat en een Rembrandtdienst georganiseerd tijdens het Rembrandtfestival. Toch gaat de kerk nu weg uit de binnenstad. ‘We hebben een peiling gehouden en de meerderheid van de gemeente bleek toch te willen verhuizen. Toen is door de gemeente wel besloten zich actief in te gaan zetten voor de wijk rond het nieuwe gebouw in Leiden Zuid-West. Zo willen we graag onze betrokkenheid bij Leiden laten zien.’

Zondag 1 april is de ingebruikname van de nieuwe kerk. Omdat het gebouw aan de buitenkant nog niet klaar is, zal de officiële opening half september plaatsvinden. Hiervoor worden nog uitnodigingen verspreid. Komende zondag zal de gemeente gebruik maken van het pand van de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk aan de Herengracht

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×