Met 204 feestelijke klappen de grond in

Gisteren werd de eerste paal geslagen van de nieuwe stoomlocomotievenloods van ‘Stoomtrein Valkenburgse Meer’. De officiële handeling werd verricht door de dames Mol van het Fonds 1818 en Happe van het VSB-Fonds. De bouw is mogelijk geworden dankzij de subsidie van deze beide fondsen. Met totaal 204 feestelijke klappen verdween de eerste paal in de grond. Geheel in stijl werd de eerste paal met een smalspoortrein aangevoerd. In zijn toespraak gaf voorzitter Pieter van der Ham aan dat het vroeger gebruikelijk was om heipalen per smalspoor aan te voeren. Daarom zal deze smalspoortoepassing in het nieuwe buitenmuseum ook een plaats krijgen.

De nieuwe stoomlocomotievenloods is het tweede beeldbepalende gebouw van het Smalspoor-buitenmuseum bij het Valkenburgsemeer. Het buitenmuseum is een ontwerp van architect Rob Bosman van bureau Noorderlicht uit Delft. Bosman was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. De locomotievenloods is een replica van de locomotievenloods van de Gelderse Tramwegen die in Doetinchem gestaan heeft. Het gebouw valt op door de kenmerkende lichtkap in het dak en het karakeristieke metselwerk. Naast de realisatie van het buitenmuseum zijn de vrijwilligers van het Nationaal Smalspoormuseum bezig het aantal rijvaardige stoomlocomotieven uit te breiden. Drie locomotieven zullen nog dit jaar een nieuwe stoomketel krijgen en de voorbereidingen voor de restauratie van een volgende stoomlocomotief zijn inmiddels gestart.

Tijdens het Paasweekeinde (7, 8 en 9 april) gaat Stoomtrein Valkenburgse Meer weer open voor publiek. Tussen Pasen en Hemelvaartsdag is het museum op zaterdag geopend en rijdt een dieseltrein. Vanaf Hemelvaartsdag (17 mei) rijdt de stoomtrein weer elk weekend. Meer informatie is te vinden op www.smalspoormuseum.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×