"Leidse wetenschappers moeten beter kunnen uitleggen"

Niemand kan wetenschap beter aan het grote publiek uitleggen dan de wetenschapper zelf, vindt Bas Haring. Ze kunnen het lang niet allemaal, maar er loopt zeker onontdekt talent rond. Vrijdag 30 maart houdt de hoogleraar ‘Publiek begrip van wetenschap’ zijn oratie waarmee de bekende Nederlander zijn hooglerrarschap in Leiden aanvaard . Prof.dr. Bas Haring zelf kan het erg goed, wetenschap uitleggen aan het grote publiek. Dat hij over dat talent beschikt, ontdekte hij bijna bij toeval, toen hij op vakantie eens zo toegankelijk mogelijk probeerde op te schrijven hoe evolutie precies werkt. Die aantekeningen resulteerden in het meermaals bekroonde boek Kaas en de Evolutietheorie (2001). Haring laat daarin zien hoe je met de evolutietheorie van Darwin alledaagse vragen kunt beantwoorden, zoals ‘waarom krijgen we kinderen?’ of ‘hoe is kaas uitgevonden?’.

Haring: ‘Ik kwam er op vakantie achter dat ik best goed was in begrijpelijk schrijven over wetenschap. Tijdens mijn studie en bij mijn werk aan de universiteit heb ik dat nooit hoeven doen. Het zou dus heel goed kunnen dat er veel meer wetenschappers zijn die het kunnen, maar dat van zichzelf niet weten, omdat ze het nog nooit geprobeerd hebben.’

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×