Eurodusnie Leiden viert tienjarig bestaan

Het Eurodusnie collectief uit Leiden bestaat in april tien jaar. Dit zal gevierd worden met een uitgebreid programma met muziek, presentaties, poëzie, discussies en een filmprogramma. Het Leidse Eurodusnie collectief is in 1997 voortgekomen uit de protesten tegen de Eurotop in Amsterdam. In de jaren daarna is protest tegen het Verenigd Europa de rode draad geweest van het bestaan van het collectief. Twee jaar geleden nog voerde Eurodusnie landelijk campagne tegen de Europese Grondwet.

Maar ook op andere terreinen heeft Eurodusnie van zich laten horen. Leden van het collectief namen deel aan veel protestbijeenkomsten bij topbijeenkomsten van organisaties als de Wereldhandelsorganisatie, het IMF en de G8. Eurodusnie was één van de drijvende krachten achter het ‘anti-globaliserings’ netwerk People’s Global Action. Eurodusnie organiseerde grote bijeenkomsten van dit internationale netwerk in Servië en Leiden. Veel media-bekendheid verwierf Eurodusnie door het plaatsen van enkele slagroomtaarten in het gezicht van Minister van Financiën Gerrit Zalm, bij de officiële introductie van de euro.

Lokaal is Eurodusnie vooral bekend geworden door het opzetten van een Weggeefwinkel – een winkel waarin geld in het geheel geen rol speelt – een initiatief dat inmiddels zo’n dertig navolgers in Nederland kent. Daarnaast heeft Eurodusnie, samen met collega-organisaties, jarenlang gestreden voor legalisering van de Vrijplaats waarin haar initiatieven gehuisvest zijn. Samen met de gemeente Leiden en een woningbouwvereniging werkt Eurodusnie momenteel aan de afronding van dit proces.

Eurodusnie bestaat momenteel uit zo’n dertig vrijwilligers, die allen op hun eigen manier werken aan de idealen van zelforganisatie, open grenzen en basisdemocratie. Het volledige programma van de activiteiten rond het tienjarig bestaan van Eurodusnie is te vinden op //www.eurodusnie.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×