5000 jaar oud aardewerk in Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden exposeert op dit moment 5000 jaar oud aardewerk uit Syrië dat kenmerkend is voor de zogenaamde Uruk-cultuur, die tussen 4000 en 3000 voor Christus tot bloei kwam. Deze cultuur was onderandere verantwoordelijk voor de uitvinding van het wiel en het schrift. Tegen de achtergrond van sfeerbeelden van de heilige berg Jebel Aruda, zien bezoekers van de expositie meer dan tachtig vazen. Bovendien krijgt men de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij de opgravingen van de Leidse Universiteit op de berg en bij de restauratie van de objecten.

De Jebel (berg) Aruda ligt aan de oever van de Eufraat. Handelaren uit het zuiden van het huidige Irak hebben de nederzettingen op en rond de berg waarschijnlijk gesticht. De bewoners van de vallei beschouwden de berg als heilig. Het aardewerk dat de archeologen uit Leiden vonden, is afkomstig uit tempels en huizen op de berg en werd in het dagelijks leven gebruikt. Het gaat om kleinere kommetjes en vazen, maar ook om grote potten van ruim een meter hoog. De Universiteit Leiden heeft tien jaar lang opgravingen in het gebied gedaan.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×