Rick van Boeckel

Van Leiden naar Cuba, ontmoetingen in muziek

De Leidse journalist, dichter en muzikant Rick van Boeckel zal in mei zijn tweede boek met reisverhalen uitgeven: ‘De zingende palmen van Cuba’. Het boek is geheel gewijd aan zijn reizen naar Cuba van 2000 tot 2005. De rode draad wordt gevormd door de Cubaanse muziek: van son, salsa en rumba tot Cubaanse hiphop/reggaetón en Afro-Cubaanse percussie. Als percussionist gaat van Boeckel op zoek naar nieuwe technieken en neemt hij les bij Cubaanse meesters, onder andere bij Alberto Pablos, bekend van de film ‘Cuba Feliz’.  ‘De zingende palmen van Cuba’ is een ongewoon boek met reisverhalen over een ongewoon land. Het is een boek met ritme!

Als muziekjournalist verkent van Boeckel de muzikale trends op het swingende eiland, waar uit authentieke stijlen nieuwe ritmes ontstaan. Zijn liefde voor de muziek leidt tot vele ontmoetingen, die hem dichter bij het ‘echte’, arme, vrolijke en soms surrealistische Cuba brengen. De verhalen geven een goed beeld van het dagelijkse leven op Cuba onder Fidel Castro.

Che Guevara

De ontmoeting met de dokter van Che Guevara tijdens de revolutie wordt in een apart hoofdstuk beschreven met unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s van de legendarische revolutionair. In het boek staat ook een uitgebreid interview met Juan de Marcos González, de voormalige bandleider van Grupo Sierra Maestra en de Buena Vista Social Club.

Publicaties 

Van Boeckel publiceerde artikelen over Cubaanse muziek in Oye Listen, Onze Wereld, het Caribbean & Latin magazine Pleasure, Statemagazine(hiphop), Global Rhythm (VS) en LA Ritmo (VS). Op dit moment schrijft hij voor Jazz en Contrast.

‘De zingende palmen van Cuba’ is te bestellen bij uitgeverij Free Musketeers: www.freemusketeers.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×