Gele kaart voor wethouder Jonas

Arend-Jan Sleijster (VVD) heeft wethouder Jonas (SP) tijdens een interpellatiedebat stevig ondervraagd over het grote tekort op het Scheltema-project. Ook de andere partijen leverden forse kritiek op de handelswijze van de wethouder. Zo zei coalitiegenoot Marianne van de Beek van GroenLinks: ‘De raad is onvoldoende en ontijdig ge├»nformeerd.’ Jonas trok het boetekleed aan. ‘Mijn excuses en dit is eens en nooit weer.’ Uiteindelijk bleef het bij een ‘gele kaart’.

Jonas erkende dat hij fouten heeft gemaakt. ‘Ik heb dit onderschat en steek de hand in eigen boezem. De communicatie en bewaking van projecten zal ik beter in de gaten houden.’ De reorganisatie Anders Werken en het vertrek van de directeur van Bouwen en Wonen droegen niet bij aan de helderheid van het dossier, volgens de wethouder. Het kredietvoorstel om het tekort te dekken, was Jonas ‘vergeten’. Dit komt nu zo snel mogelijk alsnog. Het onvoldoende en ontijdig informeren van de raad is een politieke doodzonde. Jan-Jaap de Haan (CDA) informeerde of GroenLinks nog wel vertrouwen in de wethouder had. Hierop zwakte Van de Beek de kritiek wat af. Dat de wethouder nu pas de cijfers opzocht, rekende Sleijster hem zwaar aan.

Onder het vorige college is een tekort ontstaan van 1,3 miljoen op het Scheltema-project. Het tekort zou gedekt worden en voortaan zou de wethouder de raad snel en goed informeren. Ondanks herhaaldelijk aandringen, heeft Jonas pas gisteravond antwoord gegeven op vragen van Sleijster. Het tekort is met ruim twee ton nog verder opgelopen, tot 1,5 miljoen. Dit extra tekort betreft kosten voor de architect, voor energie tijdens de bouw en investeringen voor de hoofdconstructie, het trappenhuis en brandvoorzieningen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×