"Gave is een gift": een gesprek met Bep het Medium

Wie kent haar niet, hier in Leiden en wijde omgeving? Bep Monfils, beter bekend als Bep het Medium, deed heel wat stof opwaaien door haar televisieoptredens bij TV West. Voor – en tegenstanders buitelden over elkaar heen. Bep blijft daar zelf erg rustig onder: “Negatieve publiciteit is eigenlijk gewoon heel positief. Zo houd ik mijzelf alert en zo blijft ook de ‘bovenwereld’ bezig met het overtuigen van de ‘ongelovigen'”. Bep vervolgt: “Ik wil graag al mijn fans meegeven om zich niets aan te trekken van die negatieve reacties en zich er vooral niet boos over te maken”. In de gezellige woonkamer van Bep is het een drukte van belang. Toch neemt ze alle tijd om over zichzelf te vertellen: “Mijn gave is een gift waarmee ik mensen kan helpen”.

Bep is 43 jaar geleden geboren op vrijdag de 13e om 13.00 uur in de leidse Herensteeg. Al in haar vroege jeugd blijkt ze anders te zijn dan de mensen om haar heen. Wanneer haar oma haar op zevenjarige leeftijd vraagt, wat ze voor haar verjaardag wil hebben, weet Bep al, dat oma nog voor die dag zal overlijden. Bep: “In die tijd rustte er nog een groot taboe op alles wat ‘bovennatuurlijk’ was en sleepte mijn moeder mij van de ene naar de andere psychiater”. Vriendjes en vriendinnetjes werd afgeraden om met Bep te spelen. Doordat zij situaties toen al kon voorzien en er niet in helderziendheid werd geloofd, leek het alsof ze zelf verantwoordelijk was voor de gebeurtenissen in haar omgeving. “Alsof ik het afriep, als een soort van Voodoo”, aldus Bep.

Bevestiging

Via een buurjongen komt Bep terecht bij een parapsycholoog, waar ze allerlei testen doet. De uitslag komt niet als een verrassing: de toen negenjarige Bep blijkt ‘significant paranormaal begaafd’ te zijn. Bep: “Eindelijk had het een naam en werd het duidelijk, wat er met mij aan de hand was”.

Besluit

Toch probeert ze lange tijd ‘zo normaal mogelijk’ te zijn en haar gave te verbergen voor de buitenwereld. Op haar 23ste neemt Bep het besluit om van haar ‘last’ een ‘lust’ te maken en om daarmee mensen te helpen. Ze volgt Reikicursussen. Bep: “In onze blanke, Nederlandse cultuur, mag je absoluut niet vaag zijn. Door het etiket Reiki kon ik mijn sessies dan ook een naam geven, wat heel belangrijk is”. Ze citeert Prediker 11, vers 5: “Je zal niet weten welke wegen God zal bewandelen, die je niet begrijpen zal” en vervolgt: “Mensen, die een bepaald geloof belijden wijzen mij vaak af. Ik begrijp dat niet, want de bijbel staat vol met paranormale ervaringen. Daarnaast doe ik wat God zegt: Ik heb mijn naaste lief”.

Rijk

Vijf dagen per week van negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s avonds helpt Bep mensen met hun vragen en met hun vaak traumatische ervaringen. Bep: “Vaak schiet de avond er ook bij in. Ik kan nu eenmaal moeilijk ‘nee’ zeggen”. Haar tarief; 15 euro per uur, is bijzonder laag. Met de kosten, die eraf gaan, zoals belasting, koffie en dergelijke, schat ze zo’n vier euro per uur over te houden. “Een medium is om mensen te verrijken en niet zichzelf. Aan de kassa van C1000 zou ik meer verdienen”, aldus Bep, “Ik ben van binnen blij en dat is veel belangrijker voor mij dan geld”. 

Gezin

Dochter Doortje, nu 14, beschikt ook over paranormale gaven. Gelukkig zal zij hier beter in worden opgevangen dan bij haar moeder vroeger het geval was. Echtgenoot Ron heeft erg moeten wennen. In het begin keek hij nuchter en ook sceptisch aan tegen de bezigheden van zijn vrouw. Na de vele ervaringen heeft hij het een plek kunnen geven en staat helemaal achter haar.

Test

Bep: “Meestal komen hier mensen, die mijn hulp echt nodig hebben. Soms krijg ik ook wel te maken met mensen, die komen testen, of het nu eigenlijk wel ‘echt’ is wat ik doe. Laatst was hier een mevrouw, die graag contact met haar overleden vader wilde. Ik zag alleen haar overleden opa, maar ik moest en zou persé contact met haar overleden vader krijgen. Al snel zag ik, dat de man nog leefde en zei: Als je contact met hem wil, waarom bel je hem gewoon niet even op?”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×