Leidse marathonlopers aanmoedigen per sms

Gaan marathonlopers harder lopen als ze via sms door supporters worden aangemoedigd? Het antwoord op die vraag moet over 49 dagen komen als op 10 juni de Leiden Marathon voor de 17e keer wordt gelopen. Student Informatica Sander Zuidwijk (25) werkt hard aan de realisatie van dit idee. Benodigdheden: een programma dat live beelden verstuurt naar een groot scherm en een sms-service. Sander is projectleider en studeert af op deze klus. Hij werkt samen met medestudent Mike Lima die eindverantwoordelijk is voor de techniek. Sander: “Eigenlijk is dit project een experiment op het gebied van de mobiele telecommunicatie. Het voegt namelijk verschillende vormen van draadloze communicatie samen: sms, gps en draadloos internet. Tijdens de marathon zijn de lopers live te volgen op een groot scherm. Supporters kunnen hen via dit scherm een ‘aanmoedigings-sms’ sturen, maar ook informatie ontvangen op hun mobiel. Bijvoorbeeld de locatie van de loper en de tussen- en eindtijden.”

Partners
Bij het project zijn verschillende partijen betrokken, waaronder de organisatie van de Leiden Marathon. Voor het verzenden van data om informatie over de tijden en locatie van de lopers te krijgen, wordt gebruik gemaakt van het programma ‘cool run’ van TNO. De data wordt verzonden via het draadloze netwerk van Wireless Leiden. Naast Sander en Mike zijn nog andere studenten bezig met deelprojecten. Zo maakt de een bijvoorbeeld een plan voor de opstelling van de camera’s, terwijl weer iemand anders een programma voor de sms-service ontwikkeld. Uiteindelijk moet er één programma komen dat alle techniek aan elkaar knoopt.

Free Discovery
De begeleiding van het project gebeurt vanuit de Hogeschool Leiden en Free Discovery. Het project Free Discovery wil via het draadloze netwerk in de regio Leiden nieuwe communicatietechnologie ontwikkelen. Het doel is om de (regionale) economie te stimuleren. Toepassingen worden in opdracht van bedrijven en instellingen ontwikkeld. Daarnaast wil Free Discovery de technologie, kwaliteit en dekking van het netwerk verbeteren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×