Carolus Linnaeus

Digitale Linnaeus wandeling door Leiden

Naturalis en de Hortus Botanicus hebben samen met de Museumgroep Leiden een digitale ‘Linnaeus wandeling’ gemaakt. Met een computer in de hand, de zogenaamde PDA-handcomputer, wandelt men door Leiden langs 17 historische plekken, die betrekking hebben op het verblijf van Linnaeus in onze stad. Via bluetooth signalen ontvangt men automatisch op de juiste plek de juiste informatie. Bovendien zijn de verhalen over Linnaeus door de koptelefoon te volgen. Tussen 1735 en 1738 verbleef Linnaeus in Leiden.

300 jaar geleden werd deze Zweedse plantkundige Carolus Linnaeus geboren. Hij was de grondlegger van de biologische taxonomie (ordenen, klasseren, benoemen – red.) In eerste instantie was deze taxonomie gebaseerd op anatomische vergelijking van levende wezens, dieren en planten. Dit werk was de grondslag van de moderne taxonomie. Linnaeus klasseerde gedurende zijn leven ongeveer 7000 soorten. Zijn methoden worden nog altijd gebruikt.

Een greep uit de locaties die men bezoekt:

  • Sieboldhuis Het Sieboldhuis toont een deel van de verzameling van arts Von Siebold (1796-1866) die in Japan de Westerse naamgeving en ordening van Linnaeus doceerde.
  • Het Gerecht Ooit woonhuis van de Graven van Holland, later gevangenis. Iedereen repte zich ooit naar de executieplaats om maar niets van het schouwspel te hoeven missen.
  • Huis Boerhaave Tussen prof. Boerhaave en Linnaeus ontstond een vriendschap voor het leven. Een gevelsteen herinnert aan de beroemde inwoner.
  • Jean Pesijnhofje De vestigingsplek (1608) van de Engelse en puriteinse Pilgrim Fathers. Later in de 16e eeuw werd het Jean Pesijnhof gebouwd voor Waalse echtparen, weduwen en weduwnaren.
  • Pieterskerk In 1121 bouwde de Graaf van Holland in Leiden een kapel. Onder de naam Sint Pieter werd deze eerste kerk van Leiden door de eeuwen heen steeds groter.

De digitale wandeling is te maken van 24 mei tot en met 28 oktober tussen 10.00 en 15.30 uur. De kosten bedragen € 5,- Meer info: www.naturalis.nl

PDA-handcomputers zijn af te halen bij de kassa van Naturalis, Darwinweg 2 of bij de Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×