Rafael Cala Rodriguez van de leids-Cubaanse dansschool Salsiando in gesprek met landgenoot Eliades Ochoa in de kleedkamer van het LVC. Foto: Jacqueline Borg

Fantastisch optreden Eliades Ochoa en Grupo Patria in LVC

Het LVC en Buena Vista Social Club™ hebben zaterdagavond een optreden gepresenteerd van de legendarische, Cubaanse Eliades Ochoa en zijn 8-koppige band: Grupo Patria. Het LVC was eigenlijk wat te klein voor het massaal toegestroomde publiek. De stemming zat er goed in en in de dichte mensenmassa’s probeerden velen nog een dansje te maken op de fantastische ‘Sons’ en ‘Bolero’s’ van deze beste ‘Sonero’ aller tijden. Het optreden in het Leidse LVC was de laatste van een reeks concerten in Nederland. Ondanks zijn zichtbare vermoeidheid gaf de oude maestro een geweldig concert.

Ochoa en zijn Grupo Patria (oorspronkelijk ‘Cuarteto Patria) vertegenwoordigen de authentieke Cubaanse muziek. Op het repertoire stonden vooral veel bekende nummers zoals: ‘Chan Chan’, ‘El Carretero’, ‘El Cuarto de Tula’ en ‘Pintate los Labios Maria’. Naast de swingende, ritmische muziek, is ook de inhoud van de teksten zeer de moeite waard. Helaas wordt een concert niet ondertiteld, waardoor het merendeel van het publiek de pointe van de teksten en spontane improvisaties hierop zal zijn ontgaan. Vaak zijn de teksten ‘uit het leven gegrepen’, zoals dat in Nederland nog te horen is bij smartlappen, of bij oude volksliedjes.

Buena Vista Social Club

Ochoa is de laatst levende, mannelijke vocalist van de beroemde ‘Buena Vista Social Club’. Dit bekende project van Ry Cooder werd in 1999 opgenomen en geregisseerd door Wim Wenders. Door de film stond de Cubaanse muziek plotseling weer in de belangstelling. Wereldwijd werden circa negen miljoen CD’s en DVD’s van dit project verkocht.

Afterparty

Er was nog even tijd voor Rafael Cala Rodriguez, eigenaar van de Leids-Cubaanse dansschool Salsiando, om bij te praten met zijn beroemde landgenoot. Daarna begon de afterparty, die door Salsiando verzorgd werd. Op de muziek van DJ Juan en DJ Pablitoss kon er nog tot in de kleine uurtjes gedanst worden.

Tips van de redactie

Enkele goede CD’s van Ochoa en zijn groep:

  • Sublime Ilusion
  • A Una Coqueta
  • The Lion is Loose
Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×