Leidse introductieweek duurste van Nederland

Wie in Leiden gaat studeren staat voor de duurste introductieweek van heel Nederland. Het deelnemersgeld voor de El Cid-week gaat omhoog. Eerstejaars moeten komende zomer tien euro meer betalen dan vorig jaar. De contributiestijging betekent dat nieuwe studenten komende augustus in totaal 60 euro kwijt zijn aan de introductieweek. Leiden wordt hiermee de duurste introductieweek van Nederland. Reden voor de verhoging is de onlangs door het college van bestuur verlaagde toelage voor de El Cid-commissie.

Deze krijgt dit jaar veertig duizend euro minder dan vorig jaar. “De deelnemersgelden van universitaire en hogeschoolstudenten worden voor het eerst gelijkgesteld”, vertelt Malou Hovinga, voorzitter van de El Cid-commissie. Vorig jaar betaalden Leidse eerstejaars nog tien euro minder dan studenten van de Leidse hogeschool. Het college van bestuur noemt als reden voor de korting van 75 naar 35 duizend euro de zeer succesvolle acquisitie de laatste jaren. Voor 2006 bedroegen de sponsorinkomsten maar liefst 71 duizend euro.

“Een belangrijke oorzaak lijkt echter ook de bezuiniging van tien procent die het college van bestuur dit najaar aankondigde op alle zaken buiten het onderzoek en onderwijs. Met de contributieverhoging kan de commissie de budgetverlaging voor de helft opvangen. Bij een deelnemersaantal van tweeduizend eerstejaars levert dat twintigduizend euro op. Paul Smit, universiteitsraadslid voor BeP noemt de verhoging merkwaardig. “De universiteit noemt als belangrijke reden voor de korting de geslaagde acquisitie, maar laat de contributie in twee jaar tijd met 15 euro omhoog gaan. Dat vind ik vreemd.” Afgelopen jaar steeg het deelnemersgeld ook al met vijf euro. De universiteit stelt dat het volle programma en de vele activiteiten het gevraagde bedrag van 60 euro volledig rechtvaardigt.

De gemeenteraad heeft vorige maand overigens een motie aangenomen waarin de burgemeester gevraagd wordt de ELCidcommissie financieel tegemoet te komen door bijvoorbeeld de openingsbijeenkomst voor rekening van de gemeente te nemen.  

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×