Maartje van den Heuvel nieuwe Leidse fotoconservator

Per 1 juni 2007 wordt Maartje van den Heuvel Conservator Fotografie en Fotografica bij de sectie Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek (UB) Leiden. Van den Heuvel volgt Ingeborg Leijerzapf op, die deze functie 37 jaar bekleedde en nu met vervroegd pensioen gaat. De fotografiecollectie van het Leidse Prentenkabinet werd in 1953 gestart door prof. dr. Van der Waal en is een van de oudste institutionele fotocollecties van Nederland.

Ingeborg Leijerzapf bouwde de prachtige collectie uit tot zo’n 100.000 items. Vele daguerreotypieën, cartes-de-visite, stereofoto’s, albums, fotografische objecten, 20e eeuwse binnen- en buitenlandse foto’s en fotoboek-dummy’s representeren belangrijke hoogtepunten uit de fotografiegeschiedenis . Er is werk aanwezig van fotografen als Henri Berssenbrugge, Paul Citroen, Piet Zwart, Emmy Andriesse en andere klinkende namen. Regelmatig worden foto’s uit de collectie in binnen- en buitenland gepubliceerd en tentoongesteld. In 2002 verhuisde de collectie van het Rapenburg naar de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel 27 in Leiden, waar ze dagelijks door bezoekers te raadplegen is.

Maartje van den Heuvel zal de komende tijd werken aan het verder uitbouwen, actualiseren en zichtbaar maken van de collectie. Het digitaal toegankelijk maken heeft bijvoorbeeld hoge prioriteit. De Universiteit Leiden speelt een belangrijke rol als centrum voor studie en onderzoek op het gebied van de geschiedenis en de theorie van de fotografie. De collectie zal een actieve rol spelen als bron van beelden, informatie en inspiratie voor onderwijs, onderzoek, tentoonstellingen, publicaties én het werk van hedendaagse fotografen en kunstenaars.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×