Futuristisch Sireneorkest in Museum Boerhaave

Museum Boerhaave en de Veenfabriek organiseren een spectaculair en ongebruikelijk muziekprogramma met de sirene in de hoofdrol. De Veenfabriek zal een nieuwe compositie van Paul Koek uitvoeren met een orkest, dat zelfs geheel uit sirenes bestaat. Na deze premiere speelt het slagwerkensemble van studenten van het Koninklijk Conservatorium uit Groningen : ‘Ionisation’ van Edgar Var├Ęse. Ook in deze baanbrekende compositie speelt de sirene een belangrijke rol. De filosoof Heymans zal een inleiding houden over de geschiedenis van de sirene als muziekinstrument.

Oorspronkelijk is de sirene een natuurkundig instrument voor het meten van toonhoogten. De natuur – en wiskundige Henri Naber zag begin vorige eeuw hier ook andere mogelijkheden in. Daarop voortbouwend ontwierp hij zelfs een volledig uit sirenen samengesteld orkest. In samenwerking met John Heymans van de Universiteit Leiden reconstrueert de Veenfabriek het oorspronkelijke sireneorkest van Naber.

Soundbites

De sirene als muziekinstrument vormt het eerste zomeravondconcert uit een reeks muziekuitvoeringen in Museum Boerhaave. De concerten zijn ge├»nspireerd door Soundbites, een tentoonstelling over wetenschap en geluid. Voorafgaand aan de concerten is Soundbites te bezoeken, vanaf 19.00 uur.

Inlichtingen: telefoon. 071-56622750 of via de website: www.museumboerhaave.nl

Vijdagavond 18 mei, aanvang concert: 20.00 uur.

Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×