Leiden mag hoger collegegeld vragen aan 30+studenten

Universiteiten mogen van studenten die ouder zijn dan dertig jaar meer collegegeld eisen dan van jongere studenten. Dat staat in een uitspraak van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs die de Universiteit Leiden dinsdag heeft gepubliceerd. Universiteiten maken zich met verhoogd collegegeld niet schuldig aan leeftijdsdiscriminatie, oordeelt het college. Studenten onder de dertig jaar die studeren aan een voltijdopleiding betalen per studiejaar het wettelijk vastgestelde collegegeld van 1519 euro.

Voor deeltijdstudenten en oudere studenten mogen hogescholen en universiteiten zelf het collegegeld bepalen. Een Leidse student had het hogere collegegeld van iets meer dan tweeduizend euro aan het college voorgelegd.

In de zomer van 2005 ontstond volgens de Leidse universiteit ‘enige beroering onder studenten’ toen de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in drie zaken oordeelde dat door verschillende universiteiten verboden onderscheid op grond van leeftijd wordt gemaakt. De oordelen van de CGB zijn juridisch niet bindend. De uitspraak van het college is dat wel.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×