Symposium Naturalis over dodo-massagraf

Het onderzoek naar het dodo-massagraf in Mauritius biedt ongekende onderzoeksperspectieven. Naturalis organiseert vrijdag een internationaal symposium over de voortgang van het onderzoek. Belangrijk onderzoeksresultaat tot nu toe is dat het tot de grootste natuurlijke graven ter wereld behoord. Het mysterie rond de verdwijning van de dodo houdt de gemoederen van de betrokken wetenschappers nog steeds bezig. Het massagraf werd in oktober 2005 ontdekt door Nederlandse onderzoekers. In juni 2006 is een internationaal team teruggekeerd naar Mauritius om meer spectaculaire vondsten te doen. Het symposium wordt in samenwerking met de Treub Maatschappij en het Dodo Research Programme georganiseerd.

Het dodo-massagraf op Mauritius blijkt een van de grootste natuurlijke graven van de wereld te zijn. Daarbij is het ook een van de weinige graven die gevonden zijn op een vulkanisch eiland. Het biedt dan ook ongekende onderzoeksperspectieven naar het functioneren van eilandecosystemen voor de komst van de mens. Wetenschappers zullen op het symposium resultaten presenteren over het ontstaan van het graf, het dieet van de dodo (Raphus cucullatus) en of er al dan niet DNA in de resten voorkomt.

Nieuwe expeditie
In augustus van dit jaar gaat Naturalis weer op expeditie naar Mauritius. Dan gaan TNO- grondwaterdeskundigen proberen de bottenlaag die één meter onder grond ligt, droog te leggen door bemalingen. Op deze manier kan forensisch onderzoek worden uitgevoerd waarin precies wordt nagegaan hoelang en hoe de botten in het graf liggen. Uit deze resultaten kan naar alle waarschijnlijkheid worden afgeleid hoe de dieren aan hun einde zijn gekomen.

Intact
Nadat het massagraf in oktober 2005 op Mauritius ontdekt is, heeft een internationaal onderzoeksteam op dezelfde plek een intact onderlichaam van een dodoskelet gevonden in juni 2006. Het gaat om de heup en vier bijpassende beenbotten. Door deze veelbelovende vondst verwacht het team op dezelfde vindplaats complete dodoskeletten te ontdekken. Naast het onderlichaam zijn onderdelen van een schedel, een snavel, wervels, vleugels, teenbotjes en borstbeen van de dodo opgegraven.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×