Filmmiddag met onbekende Leidse historische films

Morgenmiddag organiseert de Dirk van Eck Stichting van 15.00 uur tot 16.45 uur een Leidse historische filmmiddag in de tuinzaal van Sociëteit de Burcht. De Werkgroep LAVA van de Dirk van Eck Stichting zet zich in voor het behoud van kwetsbare films over Leiden en omstreken. De afgelopen tijd zijn er weer de nodige nieuwe Leidse filmbeelden boven water gekomen. Tijdens de filmmiddag zal een aantal van deze nieuwe aanwinsten voor eerst te zien zijn.

Een bijzondere nieuwe aanwinst is een 16mm-film die door een donateur van de stichting op een rommelmarkt is gevonden. Het is een ruim 20 minuten lange schoolfilm over de Sint Jansschool aan het Rapenburg 48. Tot midden jaren zeventig heeft in dit gebouw een LOM School gezeten. De film is uit 1973 en geeft een goed beeld hoe er in die jaren les werd gegeven. De bedoeling was, dat duidelijk in beeld kwam welke lesmethoden er gebruikt werd. De film is waarschijnlijk nog nooit in het openbaar buiten de school vertoond.

Een andere fraaie aanwinst is een Engelstalige film “Going Dutch” over Leiden. De maakster van de film is betrokken bij de stedenband tussen Oxford en Leiden en heeft in het begin jaren 80 deze film gemaakt om de vele mooie plekjes van de stad voor haar landgenoten in beeld te brengen. Naast deze lange film met geluid heeft ze ook korte drie oktoberfilm gemaakt over etende mensen bij de worst- en de haringkoning. Ook deze jaren zestig film zal vertoond worden.

Op veler verzoek zal ook de film over de bouw van de Petruskerk aan de Lammenschansweg weer vertoond worden. Deze in België teruggevonden film heeft tijdens de open monumentendag veel belangstelling getrokken. In het zeer gevarieerde programma zal naast een filmpje over schepen door de binnenstad, ook een film vertoond worden van intocht van Sir Winston Churchill in Leiden toen hij in 1947 zijn eredoctoraat kreeg.

Dirk van Eck-Stichting
In 1987 is de Dirk van Eck-stichting opgericht. De stichting stelt zich ten doel om de sociaal-economische geschiedenis van Leiden te bestuderen en de resultaten daarvan in boek, beeld en geluid te publiceren. Sinds 1989 geeft de stichting een Jaarboek uit met artikelen die een licht werpen op de woon-, werk- en leefomstandigheden en de emancipatiestrijd van arbeiders en vrouwen. Ook wordt aandacht besteed aan het doen en laten van de bestuurlijke- en industriële elite van de stad. Via haar werkgroep LAVA heeft de stichting eveneens bekendheid als producent en uitgever van een videoserie (tegenwoordig ook op DVD verkrijgbaar) waarin oude, maar fraaie stadsfilms zijn opgenomen. Bovendien draagt de stichting, hetzij als uitgever, hetzij als subsidiënt, bij aan de uitgave van eenmalige publicaties in boekvorm.

De zaal is morgen open om 14.30 uur. Donateurs van de Dirk van Eck Stichting hebben gratis entree. Voor overige belangstellenden bedraagt de toegang 4 euro.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×