Namens alle asieldieren overhandigen asielkat Damocles en twee medewerksters de 'Zilveren injectiespuit' aan dierenarts Emile van de Wouw. Links van hem zijn vrouw Mieke die eveneens 25 jaar in de dierenartspraktijk werkt. In haar armen houdt ze ex-asielhond Timo. (Foto: PR).

'Zilveren injectiespuit' voor Leidse dierenarts

Alle dieren, het personeel en de vrijwilligers van dierenasiel Stevenshage hebben dierenarts Emile van de Wouw zaterdag in het zonnetje gezet. De dierenarts, die zijn praktijk aan de Boshuizerkade in Leiden heeft, staat al 25 jaar dag en nacht klaar voor de asieldieren in nood. Voor zijn inzet kreeg Van de Wouw de ‘Zilveren injectiespuit’ overhandigd.

“We hebben berekend dat je ongeveer 25.000 dieren hebt behandeld”, zei asielvoorzitter Marten Schreuder tijdens de overhandiging van het originele kleinood. Volgens hem heeft Van de Wouw met zijn inzet om de dierenopvang steeds professioneler te maken een belangrijke bijdrage geleverd aan het snel herplaatsen van dieren. “Dit asiel is je veel verschuldigd en we hopen dat je nog vele jaren voor ons kunt werken”.

De dierenarts was met een smoesje naar het asiel gelokt voor het jubileumfeest, waar ook (oud)medewerkers aanwezig waren. “Ik was compleet verrast”, zei Van de Wouw na afloop. “De ‘Zilveren injectiespuit’ is een prachtig aandenken aan werk dat ik nog altijd met veel plezier doe en wat ik ook nog heel lang hoop te blijven doen.”

Van de Wouw komt elke week twee ochtenden naar het asiel aan de Leidse Kenauweg om dieren te onderzoeken en behandelen. “Het is een bijzonder onderdeel van mijn werk. Ik heb een zwak voor asieldieren. Ze doen een beroep op mijn rechtvaardigheidsgevoel, want ze zijn vaak de dupe van menselijk falen. Ze verdienen een tweede kans.”

De dierenliefhebber heeft een bijzondere relatie met asielkat Damocles die hij in maart 2006 van de dood redde. Bij een ongeluk was een wiel over Damocles’s kop en bekken gereden. “Toen hij werd binnengebracht, hing zijn oog eruit en vertoonde hij verlammingsverschijnselen. De keuze tussen helpen of laten inslapen is soms erg moeilijk. Zo’n dier lijdt. Als hij beter kan worden, heeft dat lijden zin. Dat probeer ik zo goed mogelijk in te schatten. Dat Damocles nu rondloopt in het asiel, is wel erg leuk. Het is ongelofelijk hoe hij hersteld is.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×