CDA-raadslid Van Sandick wil actie tegen comadrinken

Het CDA wil dat de gemeente een actieplan opstelt om alcoholmisbruik van kinderen en jongeren tegen te gaan. CDA-raadlsid Moniek van Sandick heeft grote zorg over het op steeds jongere leeftijd alcohol drinken van kinderen en in steeds grotere hoeveelheden. Dit naar aanleiding van berichten in de media dat ook Leidse kinderen steeds vaker in het ziekenhuis worden opgenomen met alcoholvergiftiging. Het raadslid wilde graag van wethouder Gerda van den Berg (PvdA/ Onderwijs, Welzijn en Zorg) vernemen welke maatregelen het College gaat nemen om dit verschijnsel te bestrijden. Het antwoord was dat dit een beleidsinhoudelijke kwestie was die niet thuishoorde in de actualiteit van de raadsvergadering dinsdagavond.

In de Tweede Kamer zijn inmiddels ook mondelinge vragen door het CDA gesteld. Daar waren de ministers Klink en Rouvoet wel duidelijk over de urgente noodzaak van de bestrijding van dit probleem. Het CDA in Leiden zal daarom opnieuw vragen stellen aan de wethouder. De Leidse media berichtten onlangs over leerlingen van Leidse middelbare scholen die tijdens buitenlandse excursies in het ziekenhuis moesten worden opgenomen omdat zij teveel hadden gedronken. Dit bericht sluit aan bij een landelijke trend van jeugd die meer gaat drinken.

Ook hele jonge kinderen (onder de 12) drinken steeds vaker wekelijks alcohol, terwijl dit zeer schadelijk is. Ook ontwikkelt zich een nieuwe sport: het zogenaamde comazuipen. Van Sandick: “De gevolgen van alcoholvergiftiging zijn voor jongeren en kinderen ernstig. Blijvende schade aan hersenen en hartritmestoornissen kunnen het gevolg zijn.” Naar schatting worden per jaar tussen de 500-1000 kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Het CDA is hiervan geschrokken. “Dat vier leerlingen van Leidse middelbare scholen tijdens excursies in het buitenland in het ziekenhuis moeten worden opgenomen vanwege overmatig alcoholgebruik is schokkend”, zegt Moniek van Sandick.

Het CDA wil daarom weten of de gemeente Leiden betrokken is bij schoolpreventieprojecten tegen alcoholgebruik op lagere en middelbare scholen. Ook wil de fractie dat wethouder Van den Berg van alcoholmisbruik een topprioriteit in de nieuwe jeugdnota maakt. De gemeente moet onder andere een handhavingsplan opstellen om beter te controleren of het verbod op alcoholverkoop wordt gehandhaafd. Ook wil het CDA dat winkeliers, horeca, scholen, GGD en andere partijen betrokken worden bij dit actieplan. Van Sandick: “Deskundigen waarschuwen dat we kunnen wachten op de eerste dode in Nederland. Wij willen niet wachten. Wij willen actie om dat te voorkomen.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×