Openluchtdebat over zin en onzin van Leidse stedenbanden

PvdA, VVD, CDA en SP gaan op 16 juni op de Zuid-Afrikadag in Leiden in debat over de zin en onzin van stedenbanden, internationale solidariteit en samenwerking. Leiden heeft vijf zustersteden: Buffalo City, Oxford, Juigalpa, Torun en Krefeld. Op 16 juni staan de banden met Buffalo City centraal. Op de Zuid-Afrikadag is van alles te zien en te doen dat is geconcentreerd rond twee locaties: Op het Stadhuisplein en in het museum voor Volkenkunde. In het museum zijn exposities te zien over projecten van de stedenband.

Een aantal restaurants in de binnenstad heeft speciaal voor deze dag Zuid-Afrikaanse gerechten op de kaart staan. Op het stadhuisplein zijn er onder meer een informatiemarkt en een wijnproeverij. Bovendien wordt de nieuwe Leidse Werkbrigade voorgesteld, die in augustus naar Buffalo City vertrekt om er een paviljoen van een tehuis voor Aids-wezen op te knappen.

Aan de hand van een aantal stellingen en vragen gaan op het Stadhuisplein raadsleden van de coalitiepartners PvdA en SP, en de oppositiepartijen VVD en CDA met elkaar in discussie. Hilde Jansen vertegenwoordigt de PvdA. Zij is al jaren betrokken bij de samenwerking tussen Leiden en Buffalo City. Namens de SP komt Han Dirks, een groot voorstander van stedenbanden op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Voor het CDA voert Joost Bleijie, oud-voorzitter van studentenvereniging Augustinus, het woord. Bleijie staat bekend als een scherp debater. Voor de VVD komt Krijn Boddé, die zich onlangs nog uitsprak tegen financiële steun van de gemeente voor de Werkbrigade. Ze debatteren in koppels van twee.

Behalve dat de raadsleden ingaan op enkele stellingen, spelen ze het Spijkerspel van Jack Spijkerman. Met een reeks vragen wordt hun kennis getoetst over de zusterstad Buffalo City, de projecten van de stedenband en over (internationaal) armoedebeleid. De twee debatten worden tussen 11.00 uur en 12.30 uur gehouden en staan onder leiding van Robbert Minkhorst, journalist van het Leidsch Dagblad en bestuurslid van de Stichting Stedenband Leiden – Buffalo City.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×