Regeldruk voor Leidse bedrijven verder omlaag gebracht

Onder het motto ‘Minder en Beter’ heeft wethouder Filip van As (Economische Zaken/ChristenUnie) dinsdag in de collegevergeadering van B & W voor elkaar gekregen dat de regeldruk voor Leidse bedrijven verder omlaag gaat. Daartoe is een pakket aan maatregelen voorgesteld. De ongeveer vierduizend Leidse ondernemers zijn bij elkaar genomen ruim 500.000 euro per jaar kwijt aan vergunningen en andere op het oog soms ondoorzichtige administratieve lasten. De gemeente wil die toch vaak onnodige kosten omlaag brengen met een bedrag dat ligt tussen de 130.000 en 185.000 euro. De nieuwe regelgeving past ook in het gemeentelijke programma van Anders Werken. Ambtenaren krijgen door de vereenvoudigingen meer tijd om zich te richten op handhaving en andere zaken. Zo kan er een betere prioriteitsstelling plaatsvinden.    

Leiden is een van tien gemeentes in Nederland waar een experiment loopt met het terugdringen van de regeldruk. Veel regeltjes lijken overbodig en zijn zelfs soms tegenstrijdig aan elkaar. Het moet Leidse ondernemers bijvoorbeeld via een apart Ondernemersloket gemakkelijker gemaakt worden om hun zaken in een keer te regelen.  

Ondernemend Leiden is het al jaren een doorn in het oog dat ze veel tijd en geld kwijt zijn aan in hun ogen overbodige papierwinkel. Het kabinet Balkenende IV wil dat een kwart van de regeldruk voor ondernemers wordt terugedrongen maar Leiden probeert daarbij nog een stapje verder te gaan. Uit een eerste inventarisatie is gebleken dat er 86 manieren zijn om de regelgeving voor Leidse ondernemers gemakkelijker te maken.  

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×