Per fiets of bus 'De Stijl' & het 'Nieuwe bouwen' ontdekken

Op de landelijke Dag van de Architectuur, zaterdag 23 juni, organiseert RAP Architectuurcentrum een speciaal programma, dat geheel in het teken staat van ‘De Stijl’ en ‘Het Nieuwe Bouwen’. De activiteiten sluiten aan bij de tentoonstelling ‘Theo van Doesburg en De Stijl’. Zowel per fiets als per bus zijn er routes uitgezet : ‘De Stijl, door en om Leiden’. Van de meeste panden is een foto en een korte omschrijving opgenomen bij de plattegrond. De bustocht voert langs een aantal gebouwen, die kenmerkend zijn voor ‘De Stijl’ en het ‘Nieuwe Bouwen’ op de route Leiden, Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar. Onderweg wordt uitleg gegeven door kunsthistoricus Max Put en kunnen enkele opengestelde panden worden bezocht.

‘De Stijl’ vindt zijn oorsprong in het tijdschrift ‘De Stijl’. Dit tijdschrift werd in 1917 in Leiden opgericht door Theo van Doesburg en andere kunstenaars zoals bijvoorbeeld Mondriaan, Huszár, Oud en Van der Leck. Het tijdschrift fungeerde als platform voor veelomvattende vernieuwingen in de schilderkunst, architectuur, toegepaste kunst en grafische vormgeving. Doel was het creëren van een collectieve, uniforme stijl waarin men niet meer vasthield aan het individuele. Van Doesburgs theorieën over kleur en ruimte vormden een belangrijk uitgangspunt binnen ‘De Stijl’. Hiermee wilde hij het samengaan van beeldende kunst en architectuur bevorderen, want, zoals Doesburg zei: “architectuur is schilderen in drie dimensies”. De invloed van ‘De Stijl’ op de Nederlandse architectuur is vooral tot uitdrukking gekomen via ‘Het Nieuwe Bouwen’.

Programma 23 juni

  • Tentoonstelling De Stijl en Theo van Doesburg: van 11.00 tot 17.00 uur.
  • Rondleiding tentoonstelling: 12.30 uur; 14.00 uur; 15.30 uur.
  • Fietsroute: 13.00 uur; 14.30 uur en 16.00 uur.
  • Bustocht: 13.00 – 17.00 uur; (deelname €5,00) De bustocht voert langs een aantal gebouwen die kenmerkend zijn voor De Stijl en het Nieuwe Bouwen. De bus vertrekt om 13.00 uur vanaf de halte Korevaerstraat en zal rond 17.00 uur weer terug zijn. In verband met de hoeveelheid beschikbare plaatsen is reserveren noodzakelijk: 071-5137525 of info@rapsite.nl.
  • De busroute is bij het RAP verkrijgbaar zodat de route ook met eigen vervoer kan worden gereden.

Verder is er een optreden van het Van Rhijn en Consorten Blazerscollectief, een speciale kinderworkshop, een documentaire en zijn er verschillende gebouwen te bezoeken. Meer info: www.rapsite.nl

RAP Architectuurcentrum, Nieuwstraat 33, Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×