Gemeente stopt met controleren sluitingstijden café's

De gemeente stopt met het controleren van de sluitingstijden van de Linkse Kerk en andere horecabedrijven in de stad. Dat schrijft burgemeester Lenferink in een brief aan de commissie Ruimte en Bereikbaarheid. De commissie had de burgemeester gevraagd welke horecaondernemingen in Pancras-West over een ontheffing van de sluitingstijden beschikken en ook of de Linkse Kerk vaker wordt gecontroleerd dan andere café’s. Een onderzoekje van de burgemeester wees uit dat de gemeente in de wijk teveel ontheffingen heeft verleend. In het Actieplan Horeca dat binnenkort de inspraak ingaat, worden de sluitingstijden voor de horeca aangepast. Ontheffingen zijn dan niet meer nodig. Vanwege de ten onrechte verleende ontheffingen en vooruitlopend op het actieplan stopt de gemeente met het controleren van de sluitingstijden. De Linkse Kerk kan dus voortaan, net als andere café’s, doordeweeks tot 1.00 uur en in het weekend tot 2.00 uur mensen binnenlaten. Een terras komt er als het aan het college ligt definitief niet.

Begin van het jaar vroeg en kreeg de Linkse Kerk een zogenaamde paracommerciële drank- en horecavergunning. Dat betekent volgens de burgemeester dat de horeca-activiteiten ondersteunend moeten zijn aan de maatschappelijke doelstellingen van de Linkse Kerk. “Zelfstandige, commerciële, horeca-activiteiten zijn op grond van die vergunning niet toegestaan. Deze beperkingen gelden ook een eventueel terras,” aldus Lenferink in zijn brief.

De Linkse Kerk zou volgens burgemeester Lenferink alleen een terras mogen exploiteren als dat ondersteunend aan een maatschappelijke activiteit is. Een terras voor commercieel gebruik is alleen mogelijk als de Linkse Kerk een commerciële drank- en horecavergunning zou hebben. Naast het ontbreken van de juiste veegunning ziet Lenferink ook verkeertechnische bezwaren tegen een terras op de kop van de Hooglandse Kerkgracht. Los daarvan zou ook nog een vrijstelling van de bepalingen van het bestemmingsplan Binnenstad I noodzakelijk zijn. Het college is niet van plan een dergelijke vrijstelling te verlenen.

Leiden Linkse Kerk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×