Ruim baan voor waterberging

Oude plannen worden weer uit de kast gehaald. Het Hoogheemraadschap van Rijnland wil meer ruimte scheppen voor waterberging, nu er steeds meer water op ons af lijkt te komen. In nieuwbouwwijken moet het percentage kunnen oplopen tot twintig procent van de totale oppervlakte. In stedelijke bebouwing moet het percentage water zes procent belopen. Met de Leidse binnenstad redden we dat niet. Daarom stelt Rijnland voor eerder gedempte grachten weer open te graven. De Lange Mare en de Doezastraat zijn de belangrijkste eerste gegadigden.  

Toen milieuwethouder John Steegh nog hoogheemraad van Rijnland was had hij hiervoor zelfs een zak geld ter beschikking. Nu wordt daar van de zijde van Rijnland met geen woord meer over gerept en zou het opengraven voor rekening van de Gemeente Leiden moeten komen. De Lange Mare werd in 1953 gedempt vanwege gezondsheidsrisico’s en wateroverlast in belendende percelen. Die problemen steken vast weer de kop op als de gedempte gracht opnieuw wordt opengegraven. Tenzij er gebruik gemaakt gaat worden van nieuwe technieken en een betere doorstroming van het water.   

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×