Van links naar rechts: Echtgenote Barbera, Sjaak van de Geijn en Burgemeester Lenferink. foto: Jacqueline Borg

Driedubbel feest in Leidse Ambachtelijke Smederij

Vanmiddag is in de Ambachtelijke Smederij van Sjaak van de Geijn een driedubbele feest gehouden: De smederij bestaat 100 jaar, Sjaak van de Geijn viert zijn vijftienjarig jubileum als smid en bovendien is het vandaag ook nog eens zijn 50-ste verjaardag! Alle reden tot feest dus. In de smederij en in de partytent is het een drukte van belang. In de loop van de middag wordt het feest opgeluisterd door burgemeester Lenferink, die een grote affiniteit met de smederij en de smid heeft, omdat zijn eigen vader eveneens smid was. Lenferink speecht vanaf een aanbeeld: “100 jaar geleden waren er nog 34 smederijen in onze stad. Nu is de smederij van van de Geijn de enige, die nog is overgebleven en dat is belangrijk! Deze ambacht is ons cultuurgoed en ik ben ‘hardstikke’ blij dat dit behouden wordt”.

Lenferink vertelt uitgebreid over zijn vader, die 75 jaar lang smid was en handen van ijzer had: zwart en oersterk! De burgemeester vertelt over de ijzertijd, waarin door de uitvinding van de blaasbalg ontdekt werd hoe met hoge temperaturen ijzererts tot ijzer gesmeed kon worden. Hoewel er tegenwoordig veel kunststof wordt gebruikt (de plastiktijd) is ijzer nog steeds erg belangrijk. Ook vertelt Lenferink over het altaar van de Smidsgilde en het gildebord (uit 1602) in de Pieterskerk, dat er nog altijd hangt. Na afloop van zijn speech, overhandigt van de Geijn de burgervader een ingelijste kaart van zijn geboortestreek.

Werkzaamheden

Vooral in onze historische binnenstad en omgeving is er nog werk genoeg voor van de Geijn en zijn ‘maatje’ Casper. Zo bracht van de Geijn een nieuw kruis aan op het dak van de Willebrordkerk aan de Rijnsburgerweg en verrichtte vele restauratiewerkzaamheden in de Pieterskerk. Ook sierhekken, uithangborden, schanieren en muurankers voor de historische gebouwen worden in zijn smederij gemaakt. De smid vervaardigde voor themapark Archeon allerlei attributen, zoals hamers en keukenmessen voor de Romeinen en ijzeren potten voor de Middeleeuwse keukens.

Historie

Op 1 april 1907 verleenden Burgemeester en Wethouders van Leiden aan Pieter Geertsma een vergunning, die hem toestond een smederij op de Oude varkensmarkt nummer 4 te exploiteren. In 1924 werd de smederij verkocht aan Leo van Velzen en na zijn overlijden door zijn weduwe voortgezet. Leo van Velzen junior en zijn broer Grijs kwamen in 1954 in de zaak. Na de dood van Grijs huurde de Stichting Levend Ambacht Leiden de smederij, met als doel : “De ambacht en nering van Leiden in stand te houden”. De huidige smid van de Geijn kwam door middel van smeedcursussen in contact met het vak. Sindsdien brandt het smidsvuur weer dagelijks.

Echtgenote

Echtgenote Barbera is trots op haar man, waar zij al sinds 1984 ‘verkering’ mee heeft. Barbera: “Er is altijd wel weer iets om trots op te zijn. Overal in de stad kom ik zijn werk tegen”. Lachend vervolgt ze : “Ja en die spierballen, hé…”

Op de site van de smid staat de mooie uitspraak: “Het ijzer weerbarstig van de natuur, vindt zijn meester in hamer en vuur”.

Meer info over Smederij van de Geijn is te vinden op: www.smederij.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×